Златибор 26. – 28. новембар 2021. године

ЈЕСЕН НА ЗЛАТИБОРУ
Подели:

Златна јесен на Златибору:

Доброселица, Вршић, Торник, Лупоглав, Чигота, Главица, Коњодер, Чукер и Главуџа

Програм акције

Петак (26. новембар)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 17.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 17.45 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања према Чачку и Ужицу, до Златибора – Краљеве воде – где ћемо бити смештени две ноћи.
Златна јесен

Субота (27. новембар)

Устајање и припрема за пешачење. Превозом идемо до места Доброселица и цркве брвнаре у селу, посвећене Светом пророку Илији. Саграђена је 1821. године, пре 200 година. Након краће посете, од ње крећемо на пешачење. Након 15 минута стижемо до прерасти Доброселица. Наставак пешачења преко Равог Торника (1442 m) и Вршића (1422 m) до навишег врха – Торник (1496 m). Силазимо на другу страну, преко Лупоглава (1130 m) до пл. дома.

Тога дана ћемо препешачити 19 km, уз 1100 метара успона, за 8 сати.
Ovce

Златибор

Недеља (28. новембар)

Превозом идемо до места одакле почиње наша стаза. У плану је да препешачимо цео венац преко врхова: Чигота (1422 m) – Јеље (1410 m) – Главица (1323 m) – Коњодер (1337 m) – Чукер (1358 m) – Главуџа/споменик (1084 m).

Стаза се протеже преко планинских врхова и превоја, ливадама и пашњацима, па ће нам видици сво време бити отворени. Јесен је права прилика за такве погледе.

Pogled

Lep pogled

Стаза је дугачка око 16 km, уз 800 метара успона и 700 метара силаска, а препешачићемо је за 7 сати.

Повратак у Београд и Панчево је планиран око 22.00 часа.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле) прилагођена временским условима и боравку на планини, заштита од сунца, ветра, кише и снега, чеона лампа, средства прве помоћи, храна, 2 l воде.

Документација: Лична карта, здравствена и важећа планинарска картица.

Смештај: Туристички објекат у центру Златибора – двокреветни и четворокреветни апартмани. Сваки апартман има купатило, грејање (четвороктеветни имају кухињу) …

Храна: Доручак и ручак (оброк после пешачења) у суботу и недељу су урачунати у цену. Договорени су мрсни и посни (вегански) оброци.

Цена

2800 динара кошта превоз, путарине, храна и смештај за возача и организациони трошкови. За два ноћења, два доручка и два ручка треба издвојити 1600 х 2 = 3200 динара.

Уколико капацитет од 36 кревета буде попуњен, за касније пријављене ћемо изнајмити други смештај, исте категорије.

Уплата износа од 3000 динара је потврда пријаве.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу замену, јер се новац не враћа.


Акцију померамо за наредни викенд само у случају да је најављено катастрофално време (олуја, грмљавина, целодневни пљускови…). Киша и снег нису елементарне непогоде. У таквим случајевима планинари имају одговарајућу опрему, стазе су безбедне за пешачење, а боравак у природи по киши многи од нас не доживљавају као нешто страшно. Идемо да уживамо у природи и то је то.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503) и Славица Илић

Аутор фотографијa: Жарко Пантовић


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *