У СРЦЕ ЕПИРА – ПИНДСКЕ ПЛАНИНЕ – ЗАГОРИ – МОРЕ (6.-15. октобар)

У СРЦЕ ЕПИРА – ПИНДСКЕ ПЛАНИНЕ – ЗАГОРИ – МОРЕ (6.-15. октобар)
Подели:

Смоликас (2643 мнв), Гамила (2497 мнв), Астрака (2486 мнв), кланац Викос, камена села, камене стазе, камени мостови…

Петак (6. октобар 2023. године): Полазак из Панчева, код Дома омладине у 20.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 20.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем ка Нишу, Лесковцу, Врању, Солуну… Могући улазак путника уз аутопут, на договореним локацијама.

Субота (7. октобар): Долазак у град Јањина (Ιωάννινα) – највећи град регије Епир, који лежи на обали језера Памвотида (Λίμνη Παμβώτιδα). У њему ћемо бити смештени наредних 6 ноћи.

Контнентална Грчка је нама слабије позната, али по архитектури и природи можда је и лепша од приморске. Овде традиционални стил градње, живота и навика и даље има предност у односу на ново доба. Прошетаћемо улицама новог дела града, а затим посетити стари део, ушушкан између зидина тврђаве, која је и данас настањена. А унутар зидина – историја града на длану, од  античког доба до данас: Византијски музеј, турска библиотека, хамам, турско купатило, џамија Фетија, гроб Али-паше, кула из византијског периода…

Унутрашњост утврђења је и дан данас настањена – Извор фотографије: grckainfo.com

Ко не буде ишао сваки дан на планинарење, чекају га занимљива места за посету: Градска кућа, Археолошки музеј, Сат кула, пловидба и посета једином насељеном језерском острву у целој Европи, чувена пећина Перама (Σπήλαιο Περάματος) – која се састоји од три нивоа и може се похвалити својом раскоши – у пећини се налази 19 врста сталактита и сталагмита (4,4 км од центра града).

Недеља (8. октобар): Дан предвиђен за успон на Астраку (2486 мнв). Превозом идемо до места Микро Папиго (980 мнв), где почиње наша стаза. Стеновити и травнати терени се смењују на нашој траси, али ништа претешко за људе који воле успоне на планине преко 2000 метара. Кондиционо мало напорнија стаза, технички лака.

Врх Астрака – Аутор фотографије: Ioannis Mountaneas

Врх Астрака – Аутор фотографије: Ioannis Mountaneas

Препешачићемо тога дана 23 км, уз 1700 метара успона, за 10-11 сати.

Понедељак (9. октобар): Савршенство градитељства: села Витса, Кипои и Капесово сва у камену (кровови, зидови, тротоари…), серпентинске стазе од камених плоча које се спуштају стотинама метара дубоко у кланац Викос, пет камених мостова, путеви којима су повезана села са две стране кланца… и бајковити видиковац – све то ћемо посетити у једном дану.

Витса – Село у камену. Кровови, зидови, ограде, тротоари…

Пешачење је подељено у два дела.

У првом делу дана ћемо препешачити 10 км, уз 600 метара успона, за 3-4 сата. Кренућемо на пешачење из села Витса поплочаном, каменом стазом „Vitsa Steps” до дна кланца Викос, стазом која иде горе-доле коритом реке Водоматис (вероватно у ово доба године без воде) посетити 5 мостова и завршити у селу Кипои, где нас чека превоз.

Камени мостови, ремек дела неимара области Загори

 

„Vitsa Steps” – Серпентинска стаза од села Витса клисуром Викос

Ко жели, може да остане у селу Витса или наредном селу – Капесово, прошета каменим улицама и ужива у некој од теверни.

Превозом идемо до села Капесово. Након паузе за ручак настављамо поплочаним серпентинама „Skala Vredeto” до најлепшег видиковца Белои (Μπελόη) на клисуру Викос.

У другом делу пешачимо 13 км, уз 500 метара успона за 4 сата.

Кепесово – Аутор фотографије: Lehoo

                                                    Видиковац Белои – Извор: goatsontheroad.com

Уторак (10. октобар): На реду је Смоликас (2643 мнв), највиши врх Пинда. Кренућемо из села Палеосели (1100м), проћи крај лепог језера Драколимни (2150м) и на врх изаћи након пет сати пешачења. За разлику од Астраке и Гамиле, терен на успону до врха Смоликас подсећа на Зеленгору или Бјеласицу. Око 22 км, уз 1500 метара успона, за 9 сати је права мера за дан одмора.

Стаза ка Смоликасу – Аутор фотографије: Ανδρέας Πελεκάνης

Змајево (Drakolimni) језеро – Аутор фотографије: Ανδρέας Πελεκάνης

Среда (11. октобар): Чекају нас села Монодендри и Викос, мостови и стазе од камена и овог дана. Проћи ћемо најлепшим делом кроз клисуру Викос и попећемо се до другог видиковца са западне стране.

И овога дана је стаза подељена у два дела.

Први део – стаза од села Викос до Монодендрија кроз клисуру је дугачка 17 км, уз 350 метара успона, а препешачићемо је за 6-7 сати.

Контодимо (Kontodimou) мост – Извор фотографије: grckainfo.com

Паузу за ручак ћемо имати у Монодендрију, а ту ће нас чекати и наш превоз. Други део – стаза од Монодендрија до видиковца Оксиа (Οξυά) води кроз локалитет звани „Камена шума”, што ни мало не чуди у овом окружењу. Повратак истом стазом до превоза и правац Јањина.

Камена шума – Извор: feelgreece.com

 

Видиковац Оксиа – Извор: rundreisen.de

Лаким кораком ћемо препешачити 8 км, уз 320 метара успона за неприметних 2-3 сата.

Четвртак (12. октобар): Дан предвиђен за успон на Гамилу (2497 мнв).

Гребен Гамиле

Кондиционо захтевнија стаза, а технички лака. Укратко – камен, трава, камен… Препешачићемо 25 км, уз 1950 метара успона, за 10-11 сати.

Петак (13. октобар): Пакујемо се и напуштамо смештај. Разлог – идемо мало на море. Након 4-5 сати вожње стижемо у наш смештај у Лептокарији, где ћемо боравити две ноћи. Купање ће пасти, какво год време да нас дочека.

Субота (14.октобар): Планиран дан за купање и одмор. У случају да нам време не буде наклоњено за купање, посетићемо Метеоре.

Недеља (15. октобар): Купање, паковање и полазак за Србију. Планиран долазак око 23.00 часа у Београд и Панчево.

Опрема: Гардероба и обућа (обавезно дубока, вибрам ђон, удобна) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, рукавице, капа, храна, вода…

Документација: Пасош (мора бити важећи најмање три месеца након планираног датума повратка), планинарска картица и осигурање.

Храна: Грчка… таверне… гирос… тешка одлука.

Смештај: Одличан. Хотел или апартмани.

Јањина – 6 ноћења у главном граду регије Епир

Лептокарија – 2 ноћења на обали Егејског мора

Временска зона: Сат времена напред у односу на време у Србији.

Цена: 290 евра. У цену је урачунато: 6 ноћења у Јањини, 2 ноћења у Лептокарији, превоз, путарине у Србији, Македонији и Грчкој, паркинзи, храна и смештај за возача.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063 510 503

Камено село Микро Папиго – Извор фотографије: grckainfo.com


Подели:

2 thoughts on “У СРЦЕ ЕПИРА – ПИНДСКЕ ПЛАНИНЕ – ЗАГОРИ – МОРЕ (6.-15. октобар)

 • септембар 14, 2023 at 13:22
  Permalink

  Ја сам из Куманова Македонија па ме интересује дал има слободних места и дали бих могао да вам се придружим за Пиндске планине

  Reply
  • септембар 27, 2023 at 13:29
   Permalink

   Поздрав, Раде.
   Све смо се договорили.
   Видимо се у новембру у Македонији.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *