Волујак и Лебршник (13. – 16. јул 2023. г.)

Волујак и Лебршник (13. – 16. јул 2023. г.)
Подели:

Волујак – Студенац/Велики Оштриковац (2294 мнв), Мали Оштриковац (2034 мнв), Рудински ком (2157 мнв), Прсти (2271 мнв), Превија (2294 мнв) и Бадњине (2243 мнв),

Лебршник – Орловац (1985 мнв), Кошара (1838 мнв) и Кук (1817 мнв) – фаратом или пл. стазом, Јагодино и језеро Десивоје

Програм акције

Четвртак (13. јул)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 21.00 час. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 21.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Чачку, Ужицу, Вишеграду и Тјентишту до Чемерна и даље до планинарског дома у Папином долу (1448 мнв).

Петак (14. јул)

Јутарњи долазак до планинарског дома, где ћемо боравити наредна три дана. Превоз долази до дома/кампа.

Након подизања кампа и краћег одмора од путовања, крећемо на пешачење. Наш циљ тога дана ће бити Лебршник. Прићи ћемо му преко Јагодиног језера и прво се попети на врх Кошара (1838 мнв), а затим и на највиши врх – Орловац (1985 мнв). Силазићемо другом, кружном стазом поред Јагодиног језера и имати прилику да се окупамо. Због тога ће сваког дана у ранцу бити и опрема за купање.

Лебршник, Папин до и у позадини Гатачко поље – Аутор фотографије: Мануела Маричић
Лебршник, Папин до и у позадини Гатачко поље – Аутор фотографије: Мануела Маричић

Препешачићемо 15km, уз 850 метара успона, за 6 сати.

Субота (15. јул)

Рано устајање и полазак на пешачење. У плану је да пређемо гребен Волујка и попнемо се на 5-10 врхова преко 2000 мнв. Стаза није технички, али јесте кондиционо захтевна. У сваком моменту је могуће скратити туру и вратити се истом стазом до дома. Неки од врхова на које ћемо се попети су: Студенац/Велики Оштриковац (2294 мнв), Прсти (2271 мнв), Превија (2294 мнв), Бадњине (2243 мнв), Рудински ком (2157 мнв), Мали Оштриковац (2034 мнв) и још пар кота. Пошто је гребен валовит и приступачан, планинарима са пристојном кондицијом и вољом, неће бити проблем прелазак целе стазе.

Гребен Волујка и Кук (десно) – Аутор фотографије: Александра Јовић

Тога дана ћемо имати око 25km пешачења и 1540 метара успона.

Недеља (16. јул)

Наш циљ ће тога дана бити фотогенични Кук (1817 мнв). Заједно крећемо на успон, а након 15-ак минута се делимо у две групе. Једна наставља планинарском стазом на врх, а друга фератом. На врху се поново спајају групе и заједно силазимо до дома/кампа. Пешачка стаза је дугачка око 8km, уз 530 метара успона и за мање од два сата смо на врху.

Група која иде на ферату ће препешачити 8,5km. Развучена сајла је дугачка 832 метра, са висинском разлоком од 202 метра, а оцена ферате је Б и Ц – није захтевна. За прелазак ферате ће нам требати мало више од 2 сата.

Ферата Кук – Аутор фотографија: Наталија Богосављев
Ферата Кук – Аутор фотографија: Наталија Богосављев

Повратак до дома, паковање опреме и превозом идемо до језера Десивоје. Купање и ручак на обали, а затим полазак за Београд и Панчево. Очекивани повратак у недељу око 23.00 часа.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, 2 л воде.

Опрема за ферату: Појас, кацига и ферата сет. Могуће изнајмити код домаћина – 10 евра. Плус лична опрема: рукавице, гуртна и карабинер.

Ко спава у дому или бунгалову носи врећу за спавање или уложак, а ко спава у шатору носи комплетну опрему за камповање.

Документација: Лична карта, планинарска картица и осигурање.

Храна: У сопственој режији. Уз претходну најаву, имаћемо ручак у петак, суботу и недељу. Не постоји могућност снабдавања у продавници, све што вам треба понесите од куће.

Смештај:
У сопственом шатору, планинарском дому или бунгалову.

Планинарски дом поседује струју, тоалет, туш, кухињу, вишекреветне собе… У дому сви могу пунити мобилне телефоне, користити кухињу, посуђе, тоалет, туш…

Цена

5500 динара. У цену је урачунато: превоз, путарине и трошкови за возача.
У цену није урачунато: ноћење у бунгалову (15 КМ), дому (10 КМ) и шатору (3 КМ) – по особи/дану.
Ко изнајмљује опрему за ферату, плаћа домаћинима 10 евра.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Насловна фотографија: Папин до, планинарски дом, наш камп и гребен Волујка у позадини – Аутор фотографије: Драгана Зиројевић


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *