Ферате Берим, Ари, Мат и Shpellat (10.6-12.06.2022.г.)

Један од четири висећа моста на ферати Берим - Извор фотографије: Outdoor In
Подели:

Ферате Берим, Ари, Мат и Shpellat и посета Пећкој патријаршији

Програм акције

Петак (10. јун 2022.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 16.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 16.45 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Чачку (Прељина) и даље преко Краљева, Рашке и Новог Пазара до Зубиног потока, где ћемо бити смештени две ноћи.

Субота (11. јун)

Из Зубиног потока, шумским путем се превозимо до логистичког кампа у подножју ферате Берим. У логистичком кампу (1210 мнв) преузимамо опрему (ко нема личну) и имамо краћу обуку – како се користи опрема.
Поделићемо се у групе од 8 особа уз коју ће увек бити један локални водич. Фератом излазимо на врх Берима (1731 мнв), за шта ће нам бити потребно 6-8 сати.
Са врха силазимо планинарском стазом до места где нас чека комби превоз и вози у смештај (Зубин поток).
За приступ возилом, успон фератом и повратак издвајамо цео дан.

Приступ тунелској пећини и излаз из ње - Извор фотографија: Outdoor In

Приступ тунелској пећини и излаз из ње - Извор фотографија: Outdoor In
Приступ тунелској пећини и излаз из ње – Извор фотографија: Outdoor In

На траси ферате се налази много лепих детаља: клупе, видиковци, вертикале…, а пећина са клупом за одмор и видиковцем је посебно атрактивна. Траса ферата води кроз пећину до њеног излаза са друге стране. Четири висећа моста – сваки посебан и атрактиван на свој начин, су сврстали ферату Берим у ред најзанимљивијих ферата.
Након успона вертикалном стеном долазимо до пећине са клупом и сјајним видиком. Пролазак и излазак кроз пећину

Мост са металним стопама, дугачак 70 метара – Аутор: Петар Лончар – Извор: Outdoor In
Мост са металним стопама, дугачак 70 метара – Аутор: Петар Лончар – Извор: Outdoor In

Без обзира на број висећих мостова, као и дужину трајања пењања, ферата је потпуно безбедна, целом дужином има ногоступе и конструисана је тако да и људи без претходног искуства, али са пристојном физичком спремом и вољним моментом могу успешно да изађу на врх. Ко има страх од висине, не би требало да иде на ферату.
Са врха је одличан поглед на Копаоник, Рогозну, Хајлу, Проклетије…

Детаљи на ферати Берим, коси мост, вертикале… – Извор фотографија: Outdoor In

По доласку у смештај, свима ће пријати одмор, јер нас сутра чека одлазак у Руговску клисуру, где недалеко од Пећке Патријаршије идемо на ферате Ари и Мат и Shpellat (шпиља/пећина).

Недеља (12. јун)

Од нашег смештаја идемо превозом до Пећке Патријаршије (у зависности од времена одржавања литургије, посетићемо је пре или после пењања ферате) и места где је у Руговској клисури старт за ферату. Ферата Ари је вертикална, ферата Мат хоризонтална, а заједно са трећом фератом Shpellat и проласком кроз пећину/шпиљу, акција ће трајати око 4 сата. Све три ферате су повезане и лако се прелази са једне на другу.

Траса ферате Ари, Мат и Shpellat је сво време изнад клисуре и погледи су одлични - извор фотографије: activealbania.com
Траса ферате Ари, Мат и Shpellat је сво време изнад клисуре и погледи су одлични – извор фотографије: activealbania.com

Ферате имају оцене тежине А, B i C и погодне су за први сусрет са новим начином пењања, а прелазак истих не би требало да представља проблем, поготово што ће у свакој групи бити један водич.
Након завршетка свих планираних активности, повратак у Београд и Панчево.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Планинарске ципеле и гардероба прилагођена промењивим временским условима и боравку на планини, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа), чеона лампа, средства прве помоћи, рукавице, храна и вода (минимум 2 литре).

Ко иде на фетару, добија комплетну опрему за пењање од домаћина.
Ко жели да користи своју опрему, неопходно је да опрема буде технички исправна и комплетна (кацига, појас, ферата сет, рукавице, гуртна и каранинер).

Домаћини имају правила на ферати, која треба поштовати. Учешће у фармерицама и кратким панталонама није дозвољено, као ни у старкама и сличним, лаганим патикама. Препорука је да обућа буде са тврдим ђоном, полудубока или дубока.

Документација: Лична карта, здравствена и планинарска картица.

Храна: У суботу и недељу је могуће узети доручак и оброк после планинарења у Зубином Потоку, где ћемо бити смештени.

Цена

4900 динара. У цену је урачунато: превоз, путарине, трошкови за возача (храна и смештај) и организациони трошкови.
Одвојено се плаћа, на лицу места:
– Ноћење – Хостел (ноћење 10 евра х 2)
– Ферата Берим – 50 евра. Урачунато је: превоз од смештаја земљаним путем до старта ферате и назад, опрема за ферату, водич и осигурање.
За оне који користе исправну личну опрему цена је 45 евра.
– Ферате Ари, Мат и Shpellat (пећина/шпиља) – 25 евра (превоз од Зубиног Потока до Пећке Патријаршије и назад (почетне тачке за ферату), опрема за ферату, водич и осигурање). Сви учесници плаћају исту цену за ову ферату, без обзира чију опрему користе.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер гарантујемо број особа у смештају и плаћамо сваки резервисан кревет.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Насловна фотографија Један од четири висећа моста на ферати Берим – Извор фотографије: Outdoor In


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *