Триглав, Кањавец и Велико Шпичје (21.-24. септембар)

Триглав, Кањавец и Велико Шпичје (21.-24. септембар)
Подели:

Триглав (2864 мнв), Кањавец – Источни (2569 мнв) и Западни врх (2569 мнв) и Велико Шпичје (2398 мнв)

 

 

Четвртак (21. септембар 2023. године): Полазак из Панчева, код Дома омладине у 20.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 20.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем…

Петак (22. септембар): Јутарњи долазак до паркинга код планинарског дома „Савица” (653 мнв). Од дома Савица преко Комарче идемо до планинарског дома „Код Триглавских језера” (1685 мнв), ушушканог у једној од најлепших Алпских долина – Sedmera (Седам језера).

Јесен у најлепшем издању – Коча „При Триглавских језерах” – Аутор фотографије: Матјаж Вртачич

То ће бити наша база у наредна три дана. Остављамо вишак ствари и након одмора настављамо до нашег циљ – врха Кањавец (2569 мнв). Источни и западни врх су исте висине у метар, али нас то неће одвратити од жеље да се попнемо на оба и проверимо са којег врха је лепши поглед. Повратак до дома.

Тога дана ћемо у две етапе имати:

– У првом делу, од паркинга до дома – 1000 метара успона и 8 км пешачења, за 3 сата. (ранац попуњен опремом, улошком или малом врећом за спавање, резервним вешом, чарапама и храном за три дана, уз могућност куповине хране у дому).

– У другом делу, од дома до врха Кањавец и назад 1100 метара успона и 15 км пешачења, за 6-7 сати (ранац оптерећен само стандардном опремом за пешачење).

Зелено језеро – ИЗВОР: Mountain addict

Поглед ка Триглаву – ИЗВОР: Mountain addict

Са врха, поглед према Шкрлатици – ИЗВОР: Mountain addict

На стази, измећу источног и западног врха – ИЗВОР: Mountain addict

Стаза за успон на Кањавец није технички захтевна, не требају појас и опрема за самоосигурање, али је кацига препоручљива.

Ко не буде желео да иде на врх Кањавец и чува снагу за сутрашњи успон на Триглав, може да прошета по долини и обиђе језера.

Субота (23. септембар): Рано устајање и полазак на успон – Триглав (2864 мнв). Идемо до пл. дома на Доличу и пењемо се сајлама осигураном стазом, којом не би требало да буде гужва као из правца Кредарице и Планике.

На врху – Извор фотографије: nasetoulani.cz

Поглед ка Кредарици – Аутор: TRIULAS

Силазак ка Доличу – Аутор: Марко Илић

Са врха ћемо добацити погледом до Јадранског мора, Доломита, околних врхова Алпа… Повратак до дома.

Укупно ћемо препешачити 27 км, уз 1700 метара успона, за 10-11 сати. Стаза за успон на Триглав је кондиционо и технички захтевна и неопходна је опрема: кацига, појас и систем за самоосигурање.

Недеља (24. септембар): Рано устајање, припрема за успон и полазак на врх занимљивог имена – Лепо или Велико Шпичје (2398 мнв). Проверићемо да ли врх са правом носи то име. Стаза је лакша него приликом успона на Триглав, али је такође осигурана сајлама и неопходна је комплетна опрема.

Поглед ка долини језера, Зелнарици и Тичарици  – Извор: moonhoneytravel.com

Гребен Великог (лепог) Шпичја – Извор:  markusteam.blogspot.comТО

До врха и назад ће нам требати око 5 сати, уз 750 метара успона и 11 км пешачења. Повратак до дома, паковање и силазак до паркинга познатом стазом од првог дана – али овог пута уз 1000 метара силаска и 8 км пешачења, за мање од 3 сата.

Повратак после свих планираних активности и долазак око 23.00 часа.

Групу ће чинити 20 кондиционо спремних и искусних особа, јер су сва три дана стазе захтевне. Понесите крила, ћеее летимоооо!

Опрема: Гардероба и обућа (обавезно дубока, вибрам ђон, удобна) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, уложак или најтања и најлакша могућа врећа (за спавање у објектима), рукавице, капа, храна, вода…

Додатна, обавезна опрема: кацига, појас, ферата сет или систем за осигурање (гуртна/прусик и карабинер х 2).

Документација: Пасош (мора бити важећи најмање три месеца након планираног датума повратка), планинарска картица и осигурање.

Храна: Из ранца или у планинарском дому.

Вода: Поред дома имамо извор пијаће воде и не мора да се купује ни један дан. Осим што је дом смештен крај Двојног језера и у прелепом окружењу, још један од разлога што смо смештени сва три дана у њему је и доступност воде.

Смештај: Спавање у планинарском дому, у вишекреветним собама. У дому имамо текућу воду за основне потребе (нема тушева), тоалете, ресторан, струју за пуњење телефона…

Цена: 152 евра. Ко има словеначку планинарску картицу (или неке друге државе са којом ПС Словеније има договор) има попуст за спавање у дому.

Цена: 180 евра за оне који немају попуст за спавање у дому.

У цену је урачунато: два ноћења, превоз, путарине у Србији, Хрватској и Словенији, такса за аутобус/минибус у Хрватској и Словенији, храна и смештај за возача.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз дужно придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/…/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar…

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063 510 503

Извор насловне фотографије: sh.wikipedia.org – Аутор фотографије: Christian Mehlführer


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *