Херцеговина – Требиње (13.-17. април 2023. г.)

Извор фотографије: reddit.com
Подели:

Требиње – Вучји зуб (1805 m) пешачење или ферата, Бугања греда (1849 m), Високи бријег (1833 m), Калупна греда (1721 m), Штировник (1651 m),Кличањ (790 m), Страч (705 m) и Камене очи

Програм акције

Четвртак (13. април 2023. године)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 21.00 час. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 21.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Овчар Бањи, Ужицу, Вишеграду… до Требиња.

Петак (14. април)

Јутарњи долазак у Требиње. Улазак у собе је после 14.00 часова, а ми ћемо одмах да се сместимо ако нема других гостију. Како год… У центру „Под Платанима” ћемо имати времена за омиљене напитке и доручак, а затим крећемо на пешачење.
Почетак стазе је „од стола”.
Пошто смо путовали ноћу, у плану је лакша стаза. Идемо на врх Страч (705 m) и истоимену тврђаву, а након тога и до занимљивог локалитета „Камене очи”. Терен је лак за пешачење, мало шуме, мало камен. Биће и лепих погледа на Требиње, Леотар, Требињско и Петрово поље, долину Требишњице и Попово поље… Милина једна.

Поглед на Требиње и Леотар - Извор фотографије: vucjizub.org
Поглед на Требиње и Леотар – Извор фотографија: vucjizub.org
Стазе према тврђави Страч, као и до локалитета Камене очи - Извор фотографије: vucjizub.org
Стазе према тврђави Страч, као и до локалитета Камене очи – Извор фотографије: vucjizub.org
Тврђава Страч - Извор: trebinjelive.info
Тврђава Страч – Извор: trebinjelive.info
Камене очи - Извор фотографије: vucjizub.org
Камене очи – Извор фотографије: vucjizub.org

Дужина стазе 15-16 km, укупно успона испод 600 метара, а прећи ћемо је за 6 сати, уз хиљаду пауза за пуњење батерија.

Субота (15. април)

Планиран је успон на атрактивни Вучју зуб (1805 m). Једна група иде пешачком стазом, а друга фератом на врх. Идемо превозом до излетишта Убла (1020 m), тачније од Планинарског дома „Убла”, одакле креће стаза за обе групе. Мало макадамом, мало шумском стазом, преко Копривног дола и Пирине пољане до Доброг дола (1380 m). Од Доброг дола још 20-ак минута идемо заједно, а онда се одваја стаза за ферату. Ту негде треба очекивати и остатке снега на стази, али он неће представљати проблем за планиран успон, нити требају дерезе и цепин. Обе групе би требало да буду на врху у приближно исто време, а уз мало чекања на врху, заједничка фотографија и размена ића и пића ће бити сигурна.

Вучји зуб – Извор фотографије: commons.wikimedia.org
Вучји зуб – Извор фотографије: commons.wikimedia.org

Са врха је сјајан поглед на Зубачки (Велики) Кабао и остале врхове Орјена, Ловћен, Проклетије, Комове, Прекорницу, Морачке планине, Војник, Дурмитор, Биоч, Волујак…
Повратак је стазом, којом се попела група која није ишла на ферату.
Пешачка стаза је технички средње захтевна, јер у завршном делу има 150 метара сајле, а након тога још 30-ак метара стрмог дела без сајле. Овај део треба прећи са посебном пажњом.
Ферата „Вучји зуб” има четири вертикалне дионице (три краће и једну дужу) и један скоро вертикални део, што јој даје оцену Б и Ц. Дужина ферате је 210 метара, висинска разлика 120 метара.

Извор фотографије: vucjizub.org
Извор фотографије: vucjizub.org

Обе групе ће имати око 1000 метара успона и 20 km пешачења, које ће прећи за 6-7 сати.

Недеља (16. април)

Ако будемо довољно одморни од претходног дана и не буде много снега у долинама Орјена, идемо на Бугању греду (1849 m), Високи бријег (1833 m), Калупну греду (1721 m) и Штировник (1651 m). У супротном идемо на Велику Јастребицу (1865 m). Стаза до Бугање греде и осталих врхова, као и силазак од Штировника ка дому је лепа, гребенска, али ће сурови херцеговачки камен (често и већи камени блокови) захтевати већу опрезност.
Укупно ћемо препешачити 20 km, уз 1100 метара успона, за 9 сати.

Од Бугање греде гребеном – Извор: vucjizub.org – Врх  Високи бријег и даље ка Клупној греди
Од Бугање греде гребеном – Извор: vucjizub.org – Врх Високи бријег и даље ка Клупној греди

Уколико будемо ишли на други врх Орјена по висини – Велику Јастребицу (1865 m), препешачићемо 15 km, уз 950 метара успона за 6-7 сати. Стаза је мање захтевна него на Бугању греду и остале врхове.

Гребен ка врху Велике Јастребице, а Вучји зуб и Зубачки кабао у позадини
Гребен ка врху Велике Јастребице, а Вучји зуб и Зубачки кабао у позадини

Понедељак (17. април)

Старт је из центра града. Идемо на Кличањ (790 m), чуку и тврђаву, са које је сјајан поглед на Требиње, Попово поље и врхове Орјена. Стаза није технички, ни кондиционо захтевна. Тога дана ћемо препешачити 9 km, уз 520 метара успона, за 4-5 сати.

Аутор фотографије: Славенко Вукасовић – Тврђава Кличањ – Поглед – Извор: vucjizub.org
Аутор фотографије: Славенко Вукасовић – Тврђава Кличањ – Поглед – Извор: vucjizub.org

Истом стазом се враћамо у Требиње и око поднева крећемо кући.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, рукавице, капа), чеона лампа, средства прве помоћи, камашне, храна и 2 l воде.

Опрема за ферату: Појас, гуртна, карабинер, ферата сет и шлем.

Ко буде ишао на ферату, а нема своју опрему, исту може изнајмити у локалном клубу „Вучји зуб”. Цена је 20 KM (око 10 евра), а добија се комплетна опрема: појас са гуртном и карабинером, ферата сет, шлем.

Документација: Лична карта, планинарска картица и осигурање.

Храна Договорили смо у хотелу три оброка после пешачења.

Смештај: Одличан хотел у Требињу. Двокреветне и трокреветне собе са купатилом, климом и интернетом.

Цена

6600 динара и 35 евра обухвата – три ноћења, превоз, путарине и трошкове за возача (храна и смештај).

У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Насловна фотографија преузета са: inyourpocket.com


Посебно се захваљујемо Игору Шкеру на помоћи у организацији и информацијама о стазама на Орјену, као и на већини фотографија.Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *