Словенија – Блед – Јулијски Алпи

Словенија – Блед – Јулијски Алпи
Подели:

Вишевник (2050 мнв) и Дебела печ (2014 мнв)

26. 01. – 28. 01. 2024. године

Петак (26. 01. 2024. године):

– Једно возило – Полазак из Новог Сада у 15.00 часова, са паркинга у Подгоричкој улици иза пословне зграде НИС-а.

– Друго возило – Полазак из Панчева, код Дома омладине у 15.45 часова.

– Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 16.30 часова.

Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем ка Загребу, Љубљани… до Бледа и апартмана у којима ћемо спавати две ноћи.

Субота (27. 01.): Превозом идемо до ски центра Покљука (1100 – 1400 мнв), највеће крашке висоравни у Националном парку Триглав. Тога дана ће наш циљ бити врх Вишевник (2050 мнв), један од приступачнијих врхова Јулијских Алпи у зимском периоду, са висином преко 2000 мнв. Први део стазе води кроз шуму смреке, а успон до врха је константан јер треба савладати 800 метара уз 10 км пешачења, за 5-6 сати. Сав труд ће се исплатити, јер се са врха отвара предиван поглед на краља – Триглав (2864 мнв) и друге врхове Јулијских Алпи: Абланца (2005 мнв), Велики Драшки Врх (2240 мнв), Мали Драшки врх (2132 мнв), Рјавина (2532 мнв), Мала Рјавина (2530 мнв), Дебела Печ (2014 мнв), Брда (2009 мнв), Рж (2538 мнв)…

Поглед са Вишевника на Триглав – Извор фотографије: slovenia-trips.com

Стаза ка врху Вишевник – Аутор фотографије: Божидар Драгишић Бодо

Повратак истом стазом до превоза и даље до Бледа и нашег смештаја.

Недеља (28. 01.): Пакујемо све ствари у превоз, јер се не враћамо у смештај. Наш циљ је Дебела печ (2014 мнв), најисточнији врх Јулијских Алпи преко 2000 мнв. Почетак стазе је поново са Покљуке, али овај пут од паркинга хотела „Шпорт”. Лаганим темпом, без великог успона за мање од два сата ћемо бити у планинарском дому – Блејска коча (1630 мнв). Пауза за топле напитке ће нам добро доћи. Од дома креће мало јачи успон, али уз пристојну планинарску кондицију нећемо ни осетити да смо на врху за 2 сата. Са врха ће поглед да „шара” преко других врхова Јулијских Алпи: Триглав (2864 мнв), Рјавина (2532 мнв), Мала Рјавина (2530 мнв), Лукња Печ (2249 мнв), Мишељски конец (2450 мнв), Тосц (2273 мнв), Кањевец (2569 мнв)…, до Караванки на северу и Камнишко-Савинских Алпи на западу.

На стази – Извор фотографије: jostgantar.com

Поглед ка Столу – Извор фотографије: jostgantar.com

Триглав у даљини – Извор фотографије: jostgantar.com

Пред врхом – Извор фотографије: jostgantar.com

Безбедном стазом, у зимском периоду ће нам за ову лепоту требати око 8 сати пешачења, уз пређених 19 км и 850 метара успона.

У зимским условима су успони на све врхове преко 2000 мнв захтевнији, али неки од њих пружају много, уз само мало више труда. Вишевник и Дебела печ су свакако у групи безбедних и технички незахтевних.

Стазе: подразумевано за зимске услове, средње захтевне, без технички тешких делова.

Опрема: Гардероба и обућа прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, заштита од сунца, ветра и снега, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, вода у термосу…

Техничка опрема: кацига, дерезе и цепин су обавезни.

Документација: Пасош (мора бити важећи најмање три месеца након планираног датума повратка), планинарска картица и осигурање.

Храна: Смештени смо у Бледу. У околини су продавнице, ресторани…

Смештај: У стандардним, туристичким апартманима, на 10-ак минута од Бледског језера.

Цена: 190 евра (два ноћења, боравишна такса, превоз, путарине (Србија, Хрватска и Словенија), порез на пређени километар возилом (Хрватска и Словенија), ноћење и храна за возача, ноћење за водича.

Обезбеђен превоз из Новог Сада уз доплату од 1000 динара (укупно).

У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатор: ПК „Копаоник“, Лепосавић.

Водич: Милутин Илић +381 63 510 503.

Насловна фотографија:

Поглед са врха Дебела печ на Триглав и Рјавину – Извор фотографије: exploreslovenia.si

 

 

 

 

 

 


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *