ШАР ПЛАНИНА – Љуботен

ШАР ПЛАНИНА – Љуботен
Подели:

Љуботен (2499 мнв) 1. – 3. март 2024.

Петак (1. март 2024.):

– Једно возило – Полазак из Новог Сада у 22.00 часа, са паркинга у Подгоричкој улици иза пословне зграде НИС-а.

– Друго возило – Полазак из Панчева, код Дома омладине у 22.45.

– Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 23.30.

Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем до Скопља.

Субота (2. март): У Скопље стижемо око 9.00 часова. Пауза за доручак, обилазак старе чаршије и центра града. Наставак путовања до места Старо село (900 мнв), одакле крећемо на пешачење. До виле Љуботен (1630 мнв) ћемо пешачити око 2,5 – 3 сата, уз 750 метара успона и 6,5 км пешачења.

По доласку у смештај нас чекају шарска пљеска, салата (права, домаћинска, македонска) и хлеб. Наравно, чекају нас и топли и хладни напици.

Недеља (3. март): Рано крећемо на успон, па доручак не препоручујем, осим нешто лагано. Стаза од смештаја до врха Љуботен (2499 мнв) има око 900 метара успона и 4 км, а препешачићемо је за 3 сата. Са Љуботена се види се цео масив Шар планине, Кораб, добар део нашег Косова и Метохије, Скопље… Силазимо истом стазом.

Са стазе – Шар планина – Аутор фотографије: Goxx

У повратку са врх нас чека чорба (слободно се може назвати главно јело, јер је пуна меса и поврћа), а затим паковање и силазак до Старог села и превоза (750 метара силаска, уз 6,5 км).

Стаза није технички захтевна, али у зимским условима су добра гардероба, обућа и знање у коришћењу дереза и цепина ствари које се подразумевају и олакшавају успон.

Опрема: Гардероба и обућа прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, камашне, добре рукавице, заштита од сунца, ветра и снега, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, вода у термосу…

Плус стандардна опрема за високогорске услове у зимском периоду, цепин и дерезе. И то је то.

Пошто је вила у којој смо смештени баш добро опремљена, у дану када идемо од Старог села до ње, понећемо у ранцу (уз стандардне ствари које носимо за једнодневно пешачење) само резервне чарапе, активни веш, чоколадице или суво воће, средства за хигијену и пешкир (ко узима њихову храну). Већину ових ствари остављамо у смештају у дану успона. Имају папуче за све госте, топло је у собама, спавамо у активном вешу, у коме сутра планинаримо.

Документација: Лична карта, планинарска картица и осигурање.

Храна: Оброке у вили узимамо по жељи и унапред наручујемо. Постоји могућност исхране и за вегетаријанце.

Смештај: Приватна вила Љуботен на 1630 мнв је одлично опремљена и свака част домаћину да на овој висини има такве услове за боравак. Осим ресторанског  дела и одличне хране, собе су са два, три и четири кревета, има грејање у собама, постељину, купатило са топлом водом, папуче за све госте, интернет…

Цена: 7500 динара и 15 евра. У цену је урачунато: спавање, превоз, путарине (Србија и Македонија), ноћење и храна за возача.

Обезбеђен превоз из Новог Сада уз доплату од 1000 динара (укупно).

У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатор: ПК „Копаоник“, Лепосавић.

Водич: Милутин Илић +381 63 510 503.

Насловна фотографија:

Поглед са Љуботена – Аутор фотографије: Goxx

 

 


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *