Романија – Соколов пут и Крвавац (19.-21. мај 2023. г.)

Црвене Стијене – ферата Соколов пут
Подели:

Романија – ферата Соколов пут или пешачење на Велики Лупоглав (1652 m) и Бјелашница – Крвавац (2062 m).

Програм акције

Петак (19. мај)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 16.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 16.45 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Шапцу и Зворнику, до Сарајева и хотела у коме смо смештени. Ноћење.

Субота (20. мај)

Класичан успон на издвојени врх Бјелашнице који је преко 2000 m – Крвавац (2062 m), ћемо допунити посетом лепим локалитетима: некропола стећака, воденице, меандри Студеног потока…, због чега ће пешачење кондиционо бити мало захтевније. Полазак превозом до локације (1130 m) где почиње наша стаза. Након 20-ак минута хода ћемо скренути са стазе и посетити локалитет са очуваним стећцима, а затим симпатичном стазом крај воденица доћи до долине Студеног потока (1420 m) и његових меандара.

Меандри Студеног потока – Извор фотографије: udruzenje-avantur.com
Меандри Студеног потока – Извор фотографије: udruzenje-avantur.com

Пешачење настављамо преко Градине, кроз Црвени кланац и Дуго поље, па мало јачим успоном на врх Крвавац. Поглед са усамљеног врха преко 2000 m неће никог разочарати.

Крвавац (2062 m) – Извор фотографије: dinarskogorje.com
Крвавац (2062 m) – Извор фотографије: dinarskogorje.com

Силазимо другом стазом до села Умољани, где ћемо кратко одморити у локалној кафани. Након паузе, путем се враћамо до нашег превоза и идемо у смештај.

Тога дана ћемо препешачити 25 km, уз 1300 метара успона, за 10 сати.

Недеља (21. мај)

Пакујемо све ствари, убацујемо у превоз и напуштамо хотел. Наш циљ је Романија. Превозом стижемо до планинарског дома „Црвене Стијене” на 1365 m, где се делимо се у две групе.

ПРВА ГРУПА – ПЕШАЧЕЊЕ

Стаза од планинарског дома води питомим пределима Романије, излази на гребен и до врха води преко многобројних видиковаца. Са једног од њих ћемо видети Црвене Стијене и групу која је на ферати. Излазимо на највиши врх Романије – Велики Лупоглав (1652 m) и након паузе се враћамо истом стазом до планинарског дома, где ћемо ручати.

Романија
Романија

Укупно има око 500 метара успона, уз 16 km пешачења, за 6 сати.

ДРУГА ГРУПА – ФЕРАТА

Пешачење до уласка у ферату, пењање Виа ферате „Соколов пут” и повратак до планинарског дома.
Код планинарског дома ће они који немају своју, задужити опрему од домаћина, а након кратког подсећања о начину коришћења исте и правилном кретању на ферати, пешачимо око пола сата до подножја Црвених Стијена и уласка у ферату. Ферата „Соколов пут” је тежине B/C, односно средње тежине, има два атрактивна висећа моста и прелази се за 2-3 сата. Плус приступ и повратак до планинарског дома.


Ко има страх од висине, не препоручујемо му да иде на ферату!!!


ферата Соколов пут
Ферата Соколов пут
Соколов пут
Први висећи мост има само сајлу по којој ходамо – Други висећи мост им ногоступе и лакши је за прелазак

Други висећи мост је дугачак 15 метара, хода се само по једној сајли (уз обезбеђивање на друге две – као на фотографијама) и самим тим прелазак преко њега је већи изазов. По доласку у дом – раздуживања изнајмљене опреме, ручак и полазак за Србију.

Долазак у Београд и Панчево је планиран до 23.30.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Планинарске ципеле и гардероба прилагођена промењивим временским условима и боравку на 2000 m, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, капа), чеона лампа, средства прве помоћи, храна и вода.

Обавезна опрема за оне који иду на ферату: Кацига, апсорбер (ферата сет), појас, гуртна (60-120 cm) и карабинер.

Документација: Лична карта, важећа планинарска картица и осигурање. Осигурање набављамо сами, јер многи имају регулисано.

Храна: Спавамо у хотелу (у Сарајеву) и могућности су велике. У дану када смо на Романији, организован је ручак у дому, уз ранију пријаву.

Смештај: Хотел.

Цена

Цена: 5500 динара и 25 евра. У цену је урачунато: два ноћења у хотелу у Сарајеву, превоз, путарине, паркинг, такса за аутобус (уведена 1. јануара 2023.године), спавање и храна за возача.

Ко нема опрему за ферату, може изнајмити код наших домаћина по цени од 8 евра, уз напомену приликом пријављивања.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *