Херцеговачки Хималаји – ПРЕЊ (23. 9.-25. 9. 2022.г.)

Прењ
Подели:

Зелена глава (2115 m), Отиш (2097 m) и Велика капа (2006 m)

Програм акције

Петак (23. септембар 2022. године)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 20.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 20.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Шапцу, Лозници, Сарајеву и долазак у јутарњим сатима у Коњиц.

Субота (24. септембар)

На паркингу прелазимо из нашег превоза у теренска возила са свом опремом. Након пола сата вожње стижемо до почетне тачке за успон. Са једнодневним ранцем на леђима идемо на планиране врхове, а остатак опреме остаје у превозу, који наставља до долине Тисовице, где ће нас чекати након пешачења.
Зашто такав план? Једноставно – што више пешачења, а што мање клацкања у теренским возилима по лошем мекадаму. Осим тога, наш циљ је да загазимо у најлепше делове Прења, колико је то могуће за два дана. Врхови: Зелена глава, Отиш и Велика капа су сјајни, а долина Тисовице је свакако једно од таквих места, ако не и најлепше.

Долина Тисовице, поглед на Отиш и Зелену Главу
Долина Тисовице, поглед на Отиш и Зелену Главу

Да се вратимо на почетак стазе. Крећемо из правца Коњичке Бијеле, са 640 m, стазом кроз шуму уз константан успон до склоништа Језерце (1600 m). Понећемо довољно воде за цео дан, а ако извор код склоништа није пресушио, моћи ћемо да допунимо залихе хладном водом. Даље стаза улази у стену и на пар места до врха ће бити осигурана сајлама, али уз повећану пажњу, те деонице ником не би требало да престављају проблем. Кад изађемо на седло, лево се одваја стаза за највиши врх Прења – Зелена глава (2115 m), и за мање од пола сата смо на врху. Цео масив Прења је пред нама, са својим врховима, а и све околне планине: Вележ, Чврсница, планине око Сарајева…

Осигурана стаза на путу до врха Зелена глава
Осигурана стаза на путу до врха Зелена глава
Поглед са врха на суседни Отиш
Поглед са врха на суседни Отиш

Након паузе на врху истом стазом силазимо до седла и (по жељи) идемо на врх Отиш (2097 m). Ко не буде ишао на врх, моћи ће да одмори на седлу, јер се на исти враћамо.

Симпатични Отиш и седло између њега и Зелене главе
Симпатични Отиш и седло између њега и Зелене главе
Поглед са Отиша на Зелену главу
Поглед са Отиша на Зелену главу
Поглед са Отиша на долину Тисовице
Поглед са Отиша на долину Тисовице

Са седла другом стазом силазимо поред склоништа Врутак у долину Тисовица (1370 m), где нас чека превоз. Од Тисовице лошим макадамом се превозимо до планинарског дома на Раптима, где ноћимо. У дому ће чекати оброк све који су се за њега изјаснили пре поласка на акцију.
Од старта до Зелене главе има око 12 km пешачења, уз 1750 метара успона, а стазу ћемо прећи за 6 сати. Плус успон на Отиш.
Силазак на другу страну, према Тисовици ће трајати мање од 3 сата, уз 800 метара силаска, занемарљив успон и пређених 6 km.
Тога дана ћемо укупно препешачити око 18 km, уз 1850 метара успона од Коњичке Бијеле и 900 метара силаска до Тисовице, за 9-10 сати.
На тај начин смо искористили дан и прешли много значајних и лепих локација на Прењу. А сутра нас чека још један дан и заокружена прича у овом делу планине.

Недеља (25. септембар)

Рано устајање и полазак на пешачење. Циљ је врх Велика капа, који се са својим гребеном налази у средини, између две стазе које смо дан раније прошли. И видећемо целу нашу путању. За разлику од већине врхова на Прењу, Зелена капа и стаза до ње су прекривени травом и након јучерашњег табанања по стеновитом терену, добро ће доћи за наша стопала. Од дома стаза води кроз слабију шуму, уз лаган успон. Изласком на косу отвориће се видик на цео масив Прења.

Стаза на путу до Велике капе
Стаза на путу до Велике капе

Гребен је широк, без технички захтевних деоница и уживаћемо у пешачењу до врха Велика капа, који се налази на 2006 m.
Врхови Особац, Зелена глава, Отиш, Ботини, Лупогав, Цетина… ће планету Прењ приказати у најбољем светлу, али ће и врхови Чврснице, Вран планине, Вранице, Влашића, Бјелашнице, Требевића, Височице, Трескавице, Јахорине, Зеленгоре, Маглића… бити ту да употпуне лепоту погледа са Велике капе. Једноставно – мора се видети. Пауза ће бити… колико нам треба. Повратак до дома истом стазом.

Поглед ка Особцу, Зеленој глави, Отишу…
Поглед ка Особцу, Зеленој глави, Отишу…
Поглед ка Чврсници
Поглед ка Чврсници

Траса планинарски дом Рапти (1390 m) – Велика капа (2006 m), укупно има 12 km пешачења, 700 метара успона, за 6 сати.
У дому правимо паузу за паковање и освежење, возимо се теренским возилима до Коњица, где нас на старом месту чека аутобус.
Након препакивања крећемо за Србију, а уз успутну паузу за ручак, у Панчево стижемо око 23.00 часа.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 m, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, папуче, уложак за постељину (зимогрожљиви нека понесу летњу врећу за спавање), храна, 2 l воде. Лагано избаците кабанице из употребе за високогорске акције. Кабаница није практична и није безбедна за пењање, не видимо где стајемо и где треба руком да ухватимо чврсту стену. Јакне од нових материјала пружају одличну заштиту од кише.
Ко одлучи да спава у шатору, треба да има комплетну личну опрему за камповање, а теренско возило преноси сву нашу опрему до дома.

Документација: Лична карта и планинарска картица.

Храна: У оквиру објекта где смо смештени имамо ресторан и постоји могућност за узимање оброка после пешачења у суботу.

Смештај: У недавно реновираном планинарском дому Рапти – вишекреветне собе, два тоалета, две туш кабине (можда буде топле воде), вода за пиће из чатрње (ко не жели да је пије, нека понесе више воде у великом ранцу), ресторан (оброк у суботу, вода, кафа, сокови, пиво, вино…), без могућности да се користи кухиња, или у шатору.

Цена

5500 динара и 15 евра. У цену је урачунато: превоз теренским возилом, једно ноћење, превоз, путарине, смештај и храна за возача.

Ко спава у шатору плаћа 5500 динара и 10 евра, а може да користи све заједничке просторије у дому: купатило, трпезарију, ресторанске услуге, пуни телефон…

У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Насловна фотографија: Зелена глава и Отиш


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *