Планета Маганик (10. – 13. август 2023. г.)

Камена пустиња – Плато Трештеног врха – Поглед са јужне стране
Подели:

Међеђи врх (2139 m) и Трештени врх (1980 m) из два правца – приступ источном страном преко сајле и јужном страном

Програм акције

Четвртак (10. август)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 20.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 20.30 часова. Молимо све учеснике да дођу десетак минута раније на место поласка. Наставак путовања преко Ужица, Пријепоља…

Петак (11. август)

Долазак у јутарњим сатима до локације одакле се камионом и са свим стварима превозимо до Ђатла (1330 m). Путовање камионом је дуго и напорно, без цераде (јутро свеже, ветар, сунце, киша…) и није за пекмезе.
Након краћег одмора, доручка и подизања шатора, крећемо на пешачење јужном страном Трештене планете, на његов вршни плато. Ово је лакша стаза од оне којом ћемо сутрадан ићи на Трештени врх, али захтева пажњу, јер ћемо ходати по шкрапама и каменим блоковима, а у завршном делу ћемо се пентрати по “шкрапавим“ кулама да би видели плато у најлепшем издању.

Препешачићемо 13 км, уз око 800 метара успона, за 8 сати.

Субота (12. август)

Успон на Трештени врх (1980 m) је технички и кондиционо захтеван. На стази има пар сегмената без осигурања и ко се не сналази у ситуацији када хода изнад провалије, боље да не иде.

Уз то, на најнезгоднијем делу је поставена сајла и неопходно је да сви понесемо: појас, кацигу и ферата сет (или гуртну х 2 и карабинер х 2). ГПС полуди на овом терену, али рачунајте да ће показати око 1000 метара табанања горе-доле, уз препешачених 15-ак км, за 12 сати.
Луди рељеф… На стази ћемо срести слонове, отиске стопала од неког џина… Али, не брините. Трештени врх их је скаменио и припремио за наше очи.

Да не буде све баш опуштено и као да смо у неком музеју, потрудио се сурови камен. Биће прескакања шкрапа широких скоро метар, а дубоких… боље да не знамо. Биће пењања уз сајлу, али и делова где је нема. Ту спретност и искуство пењања у стени долази до изражаја.

Недеља (13. август)

Успон на Међеђи врх није технички, а ни физички много захтеван за људе који се баве високогорством. До врха и назад треба око 6 сати, 14 км пешачења и 900 метара успона. У сваком случају, ко се одлучи да иде са нама на Маганик, треба да има одличну кондицију и искуство у пењању тежих детаља у стени.

Успон на највиши – Међеђи врх
Успон на највиши – Међеђи врх
Поглед на Трештену планету
Поглед на Трештену планету

Повратак после свих планираних активности и долазак око поноћи.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Гардероба и обућа (обавезно дубока, вибрам ђон, удобна) прилагођена временским условима и боравку на планини, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, летња врећа (за спавање у објектима), рукавице, капа, храна за све дане, вода за пешачење (минимум 2 литре дневно)… Кофери – не.

Спавање у шатору – стандардна камп опрема (топлија врећа).

Додатна, обавезна опрема ЗА СВЕ који иду на Трештени врх: појас, кацига, ферата сет или систем за осигурање (гуртна од 60 cm х 2 и карабинер х 2). Добро ће доћи и рукавице (може и кинеске, радне).

Документација: Лична карта, планинарска картица и осигурање.

Храна: Понети све од куће. Понети посуду и прибор за јело, уколико договоримо неки оброк са катунџијама. Понети пиће за све дане.

Смештај:
Спавање у новом планинарском дому, два одлична објекта/контејнера или шатору – напоменути приликом пријаве.

У кампу имамо: воду за пиће (одлична, изворска), шпорет, струју преко агрегата за осветљење и пуњење телефона (ипак, понесите личне пуњаче за телефон), тоалет и туш кабину (сунчева топлота загрева воду у бурету, али је далеко од топле).

Цена

6000 динара. У цену је урачунато: превоз, путарине, превоз камионом (ми и опрема) од магистрале до кампа и назад, храна и смештај за возача и организациони трошкови.
Ноћење није урачунато у цену. Једно ноћење у објекту кошта 5 евра по особи, и 5 евра по шатору. Спавамо две ноћи (петак и субота ноћ).


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водич: Милутин Илић (063510503 )


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *