МОРАЧКЕ ПЛАНИНЕ

МОРАЧКЕ ПЛАНИНЕ
Подели:

Лола – Велики Зебалац (2129 мнв), Мали Зебалац (2065 мнв), Борова брда (2008 мнв) и Гацкове греде (2004 мнв)

Петак (24. новембар 2023.):

Полазак из Новог Сада у 15.30 часова, са паркинга у Подгоричкој улици иза пословне зграде НИС-а.

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 16.00 часова.

Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 16.45 часова.

Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Чачку, Пријепољу, Пљевљима… до смештаја у/на Жабљаку.

Субота (25. новембар): Ујутру превозом идемо до катуништа Јаворје, у подножју планине Лола, која припада Морачким планинама.

Након паузе и припреме за пешачење крећемо на околне врхове. Чекају нас редом: Борова брда (2006 мнв), Мали Зебалац (2065 m) и Велики Зебалац (2129 m), а за најупорније и најискусније ту је и Лијевно (2081 мнв), уколико не буде ни капи воде на стази.

Гребен Малог и Великог Зебалца
Изазовни, мало тежи успон на Лијевно

Успони на све врхове су средње тежине, ништа технички захтевно, осим успона на Лијевно, где травнати кулоар са јаком косином, не прија ником. Поготово, уколико је трава влажна.

Свакако нећемо пропустити прилику да одемо и на једну занимљиву, истурену чуку – Шљеме (1914 мнв), која због свог положаја пружа сјајан поглед на Горњу Морачу, Сињавину (Сињајевину)…

Шљеме, чука са које се стмоглаво обрушавају литице ка Горњој Морачи, а у даљини се види Сињавина (Сињајевина) и њен највиши врх, Бабин зуб – Аутор фотографије: Mopster

С обзиром да ћемо на пешачење кренути са 1600 мнв, неће нам бити проблем да нанижемо све врхове, уз 740 метара успона и око 14 км пешачења, за 7-8 сати. Ко буде ишао и на Лијевно, додаће 200 метара успона и пар км пешачења.

Повратак у Жабљак, оброк после пешачења, одмор…

Недеља (26. новембар): Рано устајање, доручак и паковање комплетне опреме, јер се не враћамо у смештај. Након сат времена вожње стижемо до ветропарка Крново, одакле крећемо на успон. Наш циљ су Гацкове греде (2004 мнв). Успон нема технички захтевне детаље, а лаким кораком ћемо на врху бити након 3 сата.

Почетак стазе је код ветропарка Крново – Аутор: Иван Иванковић

На врху – Аутор: Иван Иванковић

Поглед са врха на Трпезарију – Аутор: Иван Иванковић

За леп поглед са неких врхова преко 2000 мнв се баш мора добро потрудити. Овде није тај случај. Са Гацкових греда је поглед сјајан, уз минимално уложени напор. Дурмитор, Војник, Маганик и врхови Морачких планина: Крновска главица, Острвица, Трпезарија, Црвено ждријело, Штит, Ластва, Велики Журим… ће нам улепшати дан.

Препешачићемо 17 км за 6 сати и имати 620 метара успона.

Опрема: Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле са тврђим ђоном) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, заштита од сунца, ветра, кише и снега, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, 2 л воде.

Документација: Лична карта, планинарска картица, осигурање.

Смештај: У Жабљаку. Свака соба има купатило, грејање, кревете са постељином…

Храна: У ресторану или у личној режији.

Цена: 5900 динара и 30 евра. У цену је урачунато: два ноћења, превоз, путарина, ноћење и храна за возача.

Из Новог Сада је обезбеђен превоз у оба правца, уз доплату од 1000 динара (укупно).

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Водич задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС

https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063510503

Насловна фотографија:

Катуниште Јаворје и наши врхови у даљини – Аутор фотографије: Лука Војиновић

 

 


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *