Котор – море и планине

Извор фотографије: Туристичка организација Котор
Подели:

Новогодишње планинарење у Црној Гори: Котор, Паштровачка гора, Пестинград, Госпа од Шкрпјела и Свети Ђорђе, Врмац, Орјен, Скадарско језеро …

Програм акције

Четвртак (29.12.2022. година)

Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 20:00 часова. Улазак путника у Београду на паркингу код „Сава центра” (ул. Владимира Поповића/савска страна) у 20:30 часова и наставак путовања преко Чачка, Ужица…

Петак (30.12.2022. година)

Јутарњи долазак на почетну тачку пешачења. У плану је да прођемо један део Приморске планинарске трансверзале – Паштровском гором (Паштровачком гором). Недалеко од места где ћемо изаћи из аутобуса је видиковац „Паштровачке стране” и нећемо пропустити прилику да сви заједно са њега бацимо поглед на обалу и море. Део групе који не буде ишао на пешачење аутобусом одлази до Будве, где ће по личном избору провести време и сачекати завршетак планинарске туре. Возачи аутобуса настављају до места Брајићи, где ће чекати групу која планинари.
На траси трансверзале ће бити доста тачака са којих се отвара видик ка мору, али ћемо ипак скретати са стазе на Вељи Космач (881 m) и Голи врх (1087 m), са којих су добри видици ка мору, али и копненом делу Црне Горе. Десетак минута пре доласка у место Брајићи (где нас чека аутобус) посетићемо и некад важно, а данас запуштено утврђење Космач. Након доласка у Брајиће, аутобусом крећемо ка Котору, а у Будви нам се придружује група која није планинарила. Смештај смо узели на старом месту, у Старом граду.

Свети Стефан, Будва и Будванска ривијера – Аутор фотографије: Маринела Марковић
Свети Стефан, Будва и Будванска ривијера – Аутор фотографије: Маринела Марковић

Препешачићемо 19 km, уз 500 метара успона, за 7 до 8 сати. Ко буде захватио врхове Вељи Космач и Голи врх, имаће додатне метре у ногама. Доста за први дан, након ноћне вожње.

Субота (31.12.2022. година)

У 7:30 часова крећемо на пешачење прелепим серпентинским путем, иза зидина Старог града Котора. Буквално, сваким кораком ће видици ка Котору и целој Боки бити све лепши. Наш циљ је стена/видиковац Пестинград (980 m), изнад града. Позиција за пожелети. Виде се врхови Орјена, Ловћена, Румије…, а цела Бока Которска као на длану.
Уколико од планинара из Котора добијемо сигурну информацију да нема леда на стази, на успон ћемо кренути директно кроз Вилина врата. У супротном, попећемо се на Пестинград и сићи истом стазом.

Пестинград – један од најлепших погледа на Боку – Аутор фотографије: Миле Сердар
Пестинград – један од најлепших погледа на Боку – Аутор фотографије: Миле Сердар

У зависности од стазе коју будемо изабрали, препешачићемо од 15 до 20 km, уз 1100-1200 успона, за 8 до 9 сати.

Недеља (1.01.2023. година)

Уколико буде лепо време, 2023. годину ћемо започети пловидбом по Бококоторском заливу. Укрцавамо се на договореном месту у барку и пловимо око сат времена до Пераста и његових острва, Госпе од Шкрпјела и Свети Ђорђе. Брод ћемо везати за моло Госпе од Шкрпјела и посетити цркву/музеј, коју ће за нашу групу отворити 1-ог јануара.

Извор: Wikipedia – Аутор: Ранко Мараш
Извор: Wikipedia – Аутор: Ранко Мараш
Извор: itinari.com – Аутор: Катарина Каличанин
Извор: itinari.com – Аутор: Катарина Каличанин

Црква/музеј на острву је прелепа, а чућемо много занимљивих детаља и легенди о острву, али и о Парасту и његовим становницима.

Полуострво Врмац и погледи са стазе – Аутор фотографија: Милорад Цицмил
Полуострво Врмац и погледи са стазе – Аутор фотографија: Милорад Цицмил

Након посете се укрцавамо на брод и делимо у три групе. Ко жели, искрцава се у Перасту и самостално упознаје ово прелепо место, а враћа се аутобуском, редовном линијом у Котор. Друга група се враћа бродицом у Котор, а трећа…
Бродом пловимо кратко до Столива, симпатичног места на обронцима полуострва Врмац. Искрцавамо се, а други део групе наставља пловидбу до Котора. Са нуле креће успон, а да би стигли до врха Свети Илија (766 m) мораћемо добро да се потрудимо. Лепа стаза, лепи видици, лепи ми… Довољно за леп први дан у години. Са врха настављамо пешачење гребеном полуострва Врмац и стижемо до Котора пре мрака. Надам се.
Стаза од Столива до Котора је дугачка више до 15 km, уз симпатичних
850 метара успона и силаска, за 5 до 6 сати.

Понедељак (2.01.2023. године)

Аутобусом преко Херцег Новог идемо до старог знанца, мотела Борићи. Ко не иде на пешачење тога дана, моћи ће са нама до Херцег Ховог и назад (уз ранији договор). Пешачићемо преко Малог Вратла, серпентинском стазом коју је Жељко Старчевић са пар пријатеља изградио од камена пре пар година, а врхови ће се низати један за другим: Шиљевик (1452 m), Рободо (1452 m), Врањај (1365 m) и Pадоштак (1445 m). Силазићемо на другу страну и убрзо наићи на раскрсницу. Део групе ће кренути ка путу и месту где нас чека аутобус, а ко буде желео да се попне и на пети врх тога дана, имаће прилику – чека нас врх Окапавица (како пише на карти) или Рт (1395 m).

Поглед са врха Рободо – Аутор фотографија: Иван Иванковић – Поглед са врха Радоштак
Поглед са врха Рободо – Аутор фотографија: Иван Иванковић – Поглед са врха Радоштак

Стаза је типична за планине у залеђу обале – сурови камен, а на неким местима је потребан већи опрез. Али… Пет врхова и сјајни видици, уз 17 km пешачења и 1000 метара успона, за 8 сати кажу да се исплати.

Уторак (3.01.2023. године)

Спаковани напуштамо смештај у 7.00 часова и крећемо ка Србији. Скадарско језеро, Вирпазар и поглед са Врањине / Вељи врх (303 m) су довољан разлог да на кратко прекинемо повратак и искористимо дан… Могуће је да стаза није баш лако проходна и да ћемо пролазити кроз драчу. Али… без обзира што није висок, поглед са врха се пружа на цело Скадарско језеро, Румију, Ловћен, Проклетије, Кучке планине, Прекорницу, Жабљак Црнојевића, Подгорицу… и оправдаће уложени труд.

Поглед са Врањине на Скадарско језеро – Аутор фотографије: Миљан Џаковић
Поглед са Врањине на Скадарско језеро – Аутор фотографије: Миљан Џаковић

Кратка стаза и мала висина могу да заварају. Стаза се ретко користи и негостољубиво растиње може доста да нам отежа пешачење, али би требало за 3 сата да савладамо 3 km и 350 метара успона.

Додатни подаци о акцији

План је осмишљен тако да је сваки дан могуће ићи на планинарење, боравити у Котору или користити заједнички превоз и посетити: Стари град Херцег Нови, Стари град Будва, Пераст, Рисан, Вирпазар…

Опрема

Планинарске, дубоке ципеле и гардероба прилагођена зимским временским условима, заштита од сунца, ветра, кише и снега, чеона лампа, средства прве помоћи, камашне, рукавице, капа, храна и вода. Зима је и могуће су нагле промене времена. Сви у групи треба да будемо одговорни, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта (довољан документ за путовање у Црну Гору), планинарска књижица и осигурање.

Храна: Наш кувар и возач Горан ће, као и ранијих година спремити оброке за све који се унапред пријаве. Или у личној режији.

Котор
Смештај: У Старом граду – Котор, у аутентичном објекту – камен и дрво. Собе су двокреветне (парови имају предност) и вишекреветне, са грејањем, више заједничких купатила и кухиња, простор за дружење, интернет.

Цена

110 евра. У цену је урачунато: четири ноћења, боравишна такса, превоз аутобусом, путарине и паркинзи, смештај и храна за возаче.
Доплата за двокреветну собу је 5 евра дневно, по особи.

Вожња барком од Котора до острва Госпа од Шкрпјела – 10 евра по особи. Улазница у цркву/музеј 2 евра.

Пријава је важећа једино уз уплату аконтације у износу од 6000 динара. У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу замену, јер се новац не враћа.


Пошто ћемо провести заједно 5 дана, молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују свом комфору, а немају осећај према потребама других људи. Лична очекивања око превоза, смештаја, квалитета хране, избора стазе, времена поласка на пешачења… не можемо испунити и саветујемо да се особе које имају таква очекивања, не пријаве и не иду са нама и нашим другарима на планинарење.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Насловна фотографија — извор:Туристичка организација Котор


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *