Котор – море и планине

Котор – море и планине
Подели:

Ловћен – Штировник (1748 мнв) и Пестинград (980 мнв), Орјен – Шиљевик (1452 мнв), Рободо (1452 мнв), Pадоштак (1445 мнв), Врањај (1365 мнв) и Вељи врх (1277 мнв)

Петак (29.12.2023. година):

– Полазак из Новог Сада у 20.00 часова, са паркинга у Подгоричкој улици иза пословне зграде НИС-а.

– Полазак из Панчева, код Дома омладине у 20.45 часова.

– Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 21.30 часова.

Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем до Чачка и даље ка  Ужицу, Пријепољу, Бијелом Пољу, Подгорици…

Субота (30.12.2023. година): … до места Крстац и истоимене кафане. Због нас ће добри домаћини раније отворити кафану, а доручак, топли и остали напици ће пријати свима. Након окрепљења идемо превозом до почетне тачке за успон. До сада смо увек ишли на Језерски врх, на коме се налази маузолеј, али мало промене неће шкодити. Овај пут идемо на највиши врх Ловћена – Штировник (1748 мнв), са кога је и лепши поглед, кад окренемо леђа репетитору. Поред пута нам је још један видиковац на Боку и нећемо пропустити прилику за фоткање. Настављамо пешице на врх Ловћена, са кога „пуца поглед” на добар комад Јадранске обале и планине у Црној Гори, Хрватској и БиХ.

Са врха Штировник поглед ка Боки, Орјену, Превлаци… – Аутор фотографије: novakadzic85

Са врха Штировник поглед ка Језерском врху и маузолеју – Аутор фотографије: novakadzic85

Ко буде желео, превозом ће отићи до паркинга за Језерски врх и туристичком стазом изаћи на врх, на коме је маузолеј. Улазницу плаћају сами.

Силазимо до превоза, враћамо се до кафане Крстац и лаком стазом идемо на (по моме мишљењу) најлепши видиковац изнад Котора – Пестинград (980 мнв).

Фотографија са Пестинграда само делимично приказује шта ће наше очи добити на дар

Аутор: Миле Сердар

Стаза је лака и кратка до првог видиковца. Од њега има још десетак минута до Пестинграда, али треба проћи део који је додатно осигуран рукохватом – ужетом.

Након паузе на врху силазимо истом стазом до кафане и нашим превозом идемо до Котора и смештаја.

Стаза за Штировник – 10 км, уз 550 метара успона за 3 сата.

Стаза за Пестинград – 6 км, уз 250 метара успона за 2-3 сата.

Недеља (31.12.2023. година): Полазак у 7.00 часова аутобусом преко Херцег Новог до мотела Борићи, где је почетак наше стазе. Ко не иде на пешачење тога дана, моћи ће са нама до Херцег Ховог и назад (уз ранији договор). Пешачићемо преко Малог Вратла прелепом серпентинском стазом коју је Жељко Старчевић са пријатељама изградио од камена пре пар година, а врхови ће се низати један за другим: Шиљевик (1452 мнв), Рободо (1452 мнв), Врањај (1365 мнв) и Pадоштак (1445 мнв). Са свих врхова је сјајан поглед на улаз у Боку и цео Боко-которски залив.

Поглед са врха Рободо – Аутор фотографије: Иван Иванковић

Поглед са врха Радоштак – Аутор фотографије: Иван Иванковић

Стаза је типична за планине у залеђу обале – сурови камен, а на неким местима је потребан већи опрез. Али… Четири врха и сјајни видици, уз 17 км пешачења и 1000 метара успона, за 8:00 сати се свакако исплати.

Понедељак (1.01.2024. година): Након бурне ноћи, 2024. годину ћемо започети мало каснијим кретањем на пешачење. У 9.00 часова креће аутобус са путницима који буду у њему. Дан је предвиђен за одлазак на Вељи врх (1277 мнв) код Црквица, изнад Рисна. Уз мало скретања са стазе посетићемо тврђаве: Обер (Ober) и Ундер (Unter), које је градила Аустроугрска дуж границе са Црном Гором. Пењаћемо се каменим стазама које су грађене у исто време, када и тврђаве.

Јануар је, не знамо да ли ће нас дочекати јесењи или снежни амбијент, али ће свакако бити сјајни призори…

Поглед са Вељег врха на најужи део (Вериге) залива – Аутор фотографије: Жељко Старчевић

За уживање… Стаза у камену ка Вељем врху – Аутор фотографије: Жељко Старчевић

Препешачићемо 12,5 км уз успон од 650 метара, за 6 сати.

Ко не буде ишао на пешачење, може нашим превозом ићи до Пераста или Рисна и посетити ова занимљива места.

Уторак (2.01.2024. година): Дан повратка. Да би све стигли на време, у 7.00 часова крећемо из Старог града Котора чувеним серпентинама поред бедема тврђаве до видиковаца изнад града. Некада давно овај серпентински пут је био једина веза Црне Горе морским путем са светом. Од Котора, преко села Шпиљари и реке Шкудре до превоја Крстац (нама познат од првог дана боравка) и даље до унутрашњости водио је овај трговачки пут, којим се могло ићи само пешице или на коњима. Ми ћемо пешице.

Све је ту: Стари град, тврђава, серпентински пут, Бока… – Извор: Туристичка организација Котор

Повратак до смештаја, паковање и полазак за Србију у 11.00 часова. До 23.00 часа би требало (требало, не гарантовано) да стигнемо до места из кога смо кренули.

План је осмишљен тако да је сваки дан могуће ићи на планинарење, боравити у Котору или делимично користити наш превоз и посетити: Стари град у Херцег Новом, Пераст, Рисан…

Опрема: Планинарске, дубоке ципеле и гардероба прилагођена зимским временским условима, заштита од сунца, ветра, кише и снега, чеона лампа, средства прве помоћи, камашне, рукавице, капа, храна и вода. Зима је и могуће су нагле промене времена. Сви у групи треба да будемо одговорни, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Храна: У личној режији. Покушаћу да организујем оброке. Ако не успем, продавнице, пекаре и ресторани су свугде око нас.

Документација: Лична карта (довољан документ за путовање у Црну Гору), планинарска књижица и осигурање.

Смештај: У срцу Старог града – Котор, у аутентичном објекту – камен и дрво. Собе су двокреветне (парови имају предност) и вишекреветне, са грејањем, више заједничких купатила и кухиња, простором за дружење, интернетом…

Цена: 140 евра. У цену је урачинато: три ноћења, боравишна такса, превоз аутобусом, путарине и паркинзи, смештај и храна за возаче.

Доплата за двокреветну собу је 5 евра дневно, по особи (укупно 15 е).

У зимском периоду до сада није било наплате уласка у НП Ловћен. Ако буде тражено, на лицу места ће свако платити 3 евра.

Из Новог Сада је обезбеђен превоз у оба правца, уз доплату од 1000 динара (укупно).

Пријава је важећа једино уз уплату аконтације у износу од 6000 динара (50 евра). У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу замену, јер се новац не враћа.

Молим да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују свом комфору, а немају осећај према потребама других људи. Лична очекивања око превоза, смештаја, квалитета хране, избора стазе, времена поласка на пешачења… не могу да испуним и саветујем да се особе које имају таква очекивања, не пријаве и не иду са нама на планинарење.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС:

https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК „Копаоник“, Лепосавић

Водич: Милутин Илић (063510503)

Аутор насловне фотографије: Миле Сердар

 

 

 


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *