КОПАОНИК (8. – 10. децембар)

КОПАОНИК (8. – 10. децембар)
Подели:

Панчићев врх (2017 мнв), Небеске столице (1913 мнв), Кукавица (1726 мнв) и Козје стене

Петак (8. децембар):

– Полазак из Новог Сада у 16.30 часова, са паркинга у Подгоричкој улици иза пословне зграде НИС-а.

– Полазак из Панчева, код Дома омладине у 17.15 часова.

– Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 18.00 часова.

Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто–путем до Чачка и даље ка  Краљеву… до  хотела у коме смо смештени.

Субота (9. децембар): Превозом идемо до излетишта Кадијевац, наше почетне тачке за успон. У плану је да се попнемо на један од занимљивијих Копаоничких врхова – Кукавицу (1726 мнв) и прођемо атрактивном гребенском стазом – Козје стене.

  Аутор: Дејан Ристов – Под снегом или без, Козје стене су лепе

У стенама се крије и грађевински подвиг – Мијатовића јаз, који је између два светска рата начинио српски сељак Драгољуб Мијатовић из подкопаоничког села Жутице. Да би обезбедио воду за пиће и наводњавање, преусмерио је ток реке Самоковке, каналом који је у дужини од 19 километара прокопао кроз камене литице. Завирићемо и то чудо да видимо. Кружном стазом се враћамо до излетишта и превозом идемо до смештаја.

Кукавица – Аутор фотографија: Дејан Ристов

Тога дана ћемо препешачити 11 км, уз 500 метара успона, за 6 сати.

Након пешачења ће нам пријати опуштање у два базена са термалном водом, сауни, парном купатилу… и свему што нуди одличан хотел у коме смо смештени.

Недеља (10. децембар): Превозом идемо до почетне тачке за успон. У плану је да се кружном стазом попнемо на Панчићев врх (2017 мнв), Суво рудиште (1976 мнв) и Небеске столице (1913 мнв). Стаза пролази делом кроз два природна резервата Суво Рудиште и Дубока, и води до археолошког налазишта Црквине где се налазе остаци ранохришћанске базилике за коју се каже да потиче из петог века. Ту је приликом ископавања пронађен новац из времена Диоклецијана и Константина што сведочи и о присуству Римљана на овим просторима. Доласком до локалитеа Црквине (1790 мнв), ето нас и убрзо на гребену и врху Небеске столице (1913 мнв). Са гребена се јасно могу видети остаци некадашњег рударења, на брдима испод где се виде рупе “бунарског типа“ из којих су Саси вадили руду гвожђа што сведочи да је Копаоник некада био велика рудна област. По лепом и ведром дану одатле се могу видети Комови, Дурмитор, Бјеласица, Шар планина, Кораб, Голија, Сува планина…

Локалитет Црквине, гребен Небеске столице и Панчићев врх – Аутор: Слободан Ботошки

На Небеским столицама би требало да нам се придруже и пријатељи из Лепосавића, који долазе са Косовско–метохијске стране. Након паузе на Небеским столицама идемо на врхове Суво рудиште и Панчићев врх, заправо близу њега, јер је војни објекат баш ту, а затим силазимо до туристичког центра Копаоника. Ко жели, прошетаће са нама још пар километра до Маркових стена – чудне скупине огромних стена на сред ливаде. По легенди, Краљевић Марко је био несташан и побацао громаде по ливади. Није само орао друмове.

Тамо/вамо, горе/доле и накупићемо 14 км, уз 700 метара успона. Све ће то бити спаковано у 7 сати.

Опрема: Планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима и боравку на планини, заштита од сунца, ветра, кише и снега (крема, наочаре, капа, рукавице), камашне, чеона лампа, средства прве помоћи, храна и вода.

Документација: Лична карта и важећа планинарска картица.

Храна: Могућност исхране у хотелу, околним ресторанима или у личној режији.

Смештај: У Јошаничкој бањи, у хотелу. Два базена са термалном водом, сауна и парно купатило ће нам бити доступни уз доплату.

Цена: 4900 динара и 30 евра. У цену урачунато: два ноћења, боравишна такса, превоз, путарине, такса за возило у НП Копаоник, храна и смештај за возача.

Из Новог Сада је обезбеђен превоз у оба правца, уз доплату од 1000 динара (укупно).

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу (кондиционо спремну) као замену, јер се новац не враћа.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК „Копаоник“, Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063 510 503

 

 


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *