КОМОВИ – Кучки, Љеворечки и Васојевићки (2. 9.-4. 9. 2022.г.)

КОМОВИ – Кучки, Љеворечки и Васојевићки (2. 9.-4. 9. 2022.г.)
Подели:

КОМОВИ – Кучки ком (2487 m), Љеворечки ком (2470 m) и Васојевићки ком (2461 m)

Програм акције

Петак (2. септембар 2022.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 16.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 16.45 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Чачку, Краљеву, Андријевици, до висоравни Штавна (1750 m) у подножју Комова, где стижемо после поноћи. Ствари носимо до смештаја пар стотина метара и неопходно је да опрема буде у ранчевима.

Субота (3. септембар)

Рано устајање и полазак на успон. У плану је да се попнемо на Кучки ком (2487 m) и Љеворечки ком (2470 m). Стаза има све елементе правог високогорског успона: сипар, пењање стмијих детаља уз помоћ “три тачке ослонца“, ход по изложеном гребену… Након почетног, лакшег дела стазе, улазимо у Међукомље, одакле до врха Кучки ком (2487 m) креће јак успон.
У завршном делу прелазимо изложени гребен и потребна је додатна пажња. Ко буде имао снаге, након заједничког успона на Кучки ком, извршиће успон и на Љеворечки ком (2470 m).
Од Штавне до Кучког кома и назад препешачићемо 15 km, уз 930 метара успона, за 8-9 сати.
Група која буде ишла на Љеворечки ком препешачиће 18,5 km, уз додатних 640 метара успона (укупно 1570 метара), за 11-12 сати.

Аутор фотографија: Драгана Томовић

Аутор фотографија: Драгана Томовић

Аутор фотографија: Драгана Томовић

Недеља (4. септембар)

У дану повратка ћемо извршити успон на Васојевићки ком (2461 m). Стаза је мање захтевна од успона на Кучки и Љеворечки ком, али свакако треба бити опрезан. До врха ће нам требати мање од три сата. Као и са осталих врхова Комова, виде се Кучке планине, Бјеласица, Проклетије, Виситор, Морачке планине, Сињајевина (Сињавина)…
Препешачићемо 8,5 km за мање од 6 сати и имати 720 метара успона.
Силазак истом стазом до смештаја, паковање и повратак кући.
Мала километража приликом успона на врхове Комова може да завара. Реч је о захтевној високогорској акцији, врховима до којих се долази уз прелазак сипара и пењање уз стене, што захтева повећан опрез, искуство и спремност, без страха од висине.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле са тврђим ђоном) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 m, заштита од сунца, ветра и кише, кацига, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, 2l воде.
За спавање у бунгаловима је довољна је врећа за спавање (или уложак за постељину). Ко спава у шатору носи комплетну опрему за камповање.
Возилом долазимо на пар стотина метара од смештаја и неопходно је да сва опрема буде спакована планинарски, у ранчевима.

Документација: Лична карта, планинарска картица, осигурање.

Ноћење: Вишекреветне собе/бунгалови. Бунгалови су опремљени купатилом, интернет везом и рестораном, а могуће је и самостално спремање оброка.

Храна: Сопствена, из ранца. Ко жели, у договору са домаћинима, биће организован ручак у суботу и недељу.

Смештај: У сопственом шатору. планинарском дому или бунгалову.

Цена

5000 динара. У цену је урачунато: превоз, путарина, ноћење и храна за возача.
Ноћење у бунгалову 8 евра – по особи/дану. Спаваћемо две ноћи.
Спавање у сопственом шатору се не наплаћује, али рачунајте да шаторе постављате по мраку.
На лицу места се плаћа улаз у ПП Комови 1 евро.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Аутор насловне фотографије: Бојан Гњидић


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *