КОМОВИ (13.-15. октобар 2023.)

КОМОВИ (13.-15. октобар 2023.)
Подели:

Кучки (2487 мнв), Љеворечки (2470 мнв) и Васојевићки (Божићки) ком (2461 мнв)

Петак (13. октобар 2023.): Полазак из Панчева, код Дома омладине у 16.00 часова. Полазак из Новог Сада у 15.30 часова (код локомотиве). Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 17.00 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Чачку, Краљеву, Рожају, Андријевици, до висоравни Штавна (1750 мнв) у подножју Комова, где стижемо после поноћи. Ствари носимо до смештаја пар стотина метара и неопходно је да опрема буде у ранчевима.

Субота (14. октобар): Рано устајање и полазак на успон. У плану је да се попнемо на Кучки ком (2487 мнв). Стаза има све елементе правог високогорског успона: сипар, пењање стмијих детаља уз помоћ “три тачке ослонца“, ход по изложеном гребену… Након почетног, лакшег дела стазе, улазимо у Међукомље, одакле до Кучког кома (2487 мнв) креће јачи успон.

Поглед са стазе ка Васојевичком кому и Међукомљу

Стаза ка врху

Кулоар одоздо

Кулоар одозго

У завршном делу ћемо се попети кроз мали кулоар, а затим прелазимо изложени гребен, где је потребна додатна пажња.

Завршни гребен на стази до врха

На врху Кучког кома

Након успона на Кучки ком, силазимо преко сипара другом стазом, до подножја Љеворечког кома.  Ко има добру кондицију, моћи ће да изврши успон и на Љеворечки ком (2470 мнв), уколико будемо имали времена.

Љеворечки ком – могући успон, ако буде времена

Од Штавне до Кучког кома и назад препешачићемо 15 км, уз 930 метара успона, за 8-9 сати.

Група која буде ишла на Љеворечки ком препешачиће 18,5 км, уз додатних 640 метара успона (укупно 1570 метара), за 11-12 сати.

Недеља (15. октобар): У дану повратка ћемо извршити успон на Васојевићки ком (2461 мнв). Стаза је мање захтевна од успона на Кучки и Љеворечки ком, али свакако треба бити опрезан. До врха ће нам требати мање од три сата. Као и са осталих врхова Комова, виде се Кучке планине, Бјеласица, Проклетије, Виситор, Морачке планине, Сињајевина (Сињавина)…

Васојевићки ком

Поглед са Васојевићког кома на Кучки и Љеворечки ком

Препешачићемо 8,5 км за мање од 6 сати и имати 720 метара успона.

Силазак истом стазом до смештаја, паковање и повратак кући.

Опрема: Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле са тврђим ђоном) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, 2 л воде. Треба понети и кацигу.

За спавање у бунгаловима је довољна врећа за спавање (или уложак за постељину). Зимогрожљиви нека понесу врећу за спавање.

Ко спава у шатору носи комплетну опрему за камповање (шатор, подметач, врећа за спавање…).

Сви рачунајте да је у октобру симпатична температура ноћу на 1750 мнв и понесите одговарајућу гардеробу и опрему.

Возилом долазимо на пар стотина метара од смештаја и неопходно је да сва опрема буде спакована планинарски, у ранчевима.

Документација: Лична карта, планинарска картица, осигурање.

Ноћење: Бунгалови – не очекујте луксуз, већ чист и пристојан смештај на 1750 мнв. У оквиру смештаја имамо неколико тоалета и тушева, интернет везу, пијаћу воду, могућност куповине пића…

Храна: Сопствена, из ранца.

Цена: 5800 динара. У цену је урачунато: превоз, путарина, ноћење и храна за возача.

Из Новог Сада је обезбеђен превоз у оба правца, уз доплату од 1000 динара (укупно).

Ноћење у бунгалову 10 евра – по особи/дану. Спаваћемо две ноћи.

Спавање у сопственом шатору се не наплаћује, али рачунајте да шаторе постављате по мраку.

На лицу места се плаћа улаз у ПП Комови 1 евро.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Водич задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063510503

Насловна фотографија: Васојевићки, Кучки и Љеворечки ком – Поглед са Штавне


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *