Кападокија – Гореме – Истанбул (7.10-16.10.2022.г.)

Кападокија
Подели:

Успон на Мали Хасан Даг (3215 m) и Велики Хасан Даг (3253 m)

Програм акције

Петак (7. октобар 2022. године)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 16.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 16.45 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Нишу и Пироту. Успутни улазак путника на договореним локацијама.

Субота (8. октобар)

Долазак у Истамбул, до хотела у коме ћемо преноћити. Улазак у хотелске собе је у 14.00 часова, требало би да смо доста пре 14.00 часова у Истанбулу, па ћемо све своје ствари изнети из аутобуса и оставити где нам то омогући особље хотела. Хотели у пренасељеном Истамбулу углавном немају свој паркинг, аутобус ће бити паркиран далеко и нећемо га видети до сутра ујутру. Предлажемо да овај дан искористимо за посету најзанимљивијим локалитетима у граду, а то су: Аја Софија, Султанахметов трг у чијој близини се налази и Султан Ахмедова џамија (Sultan Ahmet Camii) коју још зову Ахмедија или Плава џамија, Топкапи палата (Тopkapı Sarayı) и музеј, кула Галата (Galata Kulesi) – византијска кула висока 67 метара…

Топкапи палата
Извор фотографије: topkapipalaceistanbultours


Кападокија
Извор фотографије: viator.com

Посету Капали чаршији (Grand Bazar), највећој покривеној пијаци на свету остављамо за дан повратка из Кападокије.

Недеља (9. октобар)

Ујутру напуштамо хотел. Путујемо до места Гореме, где ћемо бити смештени наредних 5 ноћи. Гореме – место из бајке, ушушкано у срцу Кападокије, окружено са свих страна чудноватим стеновитим формацијама које зову „Вилински димњаци“ идеална је полазна тачка за све локалитете које планирамо да посетимо. Распоређујемо се по собама у два хотела.

Кападокија
Аутор фотографија: @butnomatter.theroadislife [IG] – Извор: Architecture & Design

Након краћег одмора, прошетаћемо градићем Гореме и са видиковца изнад града посматрати залазак сунца над Кападокијом и свим оним шашавим печуркама од белог камена.
Увече ћемо се дружити на тераси – крову хотела (и они који буду смештени у хотелу поред), а ујутру гледати изласке сунца и лет стотину балона на небу, са наше терасе или неког од видиковаца изнад града.

Понедељак (10. октобар)

Након доручка полазак на печашење. У плану је да посетимо неколико атрактивних локација по којима је Кападокија препознатљива: Долина љубави (Love Valley) – поглед на фотографију објашњава име, Бела долина (White Valley), Долина голубова (Pigeon Valley) и Учхисар (Uçishar), дворац – утврђење.

Кападокија
Долина љубави – Извор: kapadokyadayim.com


Кападокија
Учхисар (Uçishar) – Извор: cappadocia4u.com

Кружна тура од 20-ак km, уз 750 метара успона уређеним стазама, не би требало да представља проблем ником од нас, а за 7-8 сати је планирано да поново будемо у хотелу.

Уторак (11. октобар)

Након доручка аутобусом путујемо око 130 km, уз два сата вожње до почетне тачке за успон.
Планина Хасан (тур. Hasan Dağı) је вулкан у Анадолији. Мали Хасан Даг (3215 m) и Велики Хасан Даг (3253 m) су недалеко један од другог. Попећемо се на оба врха уз минимално губљење висине и додатног успона, а затим делимично кружном стазом вратити до превоза.
Терен је једноличан, уз минимално растиња у нижем пределу, а стене су формиране од вулканског ломљеног материјала.

Кападокија
Хасан Даг (3268 m) – Аутор фотографије: Mustafa Taşkın

Успон на Хасан Даг (угашени вулкан) није технички захтеван, али је потребна добра планинарска кондиција.
Препешачићемо око 12 km, уз 1450 метара успона, за 10 сати.
Ко буде желео да и тај дан искористи за боравак у Гореме и посету неким локалитетима, имаће шта да види.

Среда (12. октобар)

Након доручка полазак на печашење. Уздуж и попреко ћемо пешачити кроз Долину мачева (Kiliçlar Vadisi – Swords Valley), Црвену долину (Red Valley) и Розе долину (Rose Valley). У неким долина ћемо крај стазе имати прилику да попијемо одличан сок од нара или поморанџе, код предузимљивих локалаца.

Кападокија
Долина Мачева – Извор фотографије: travelatelier.com


Кападокија
Црвена долина (Red Valley) и Роза долина (Rose Valley) – Извор фотографије: acetestravel.com


Кападокија
Црвена долина (Red Valley) док сунце залази – Извор фотографије: ephesustoursguide.com

… и на крају музеј на отвореном (Goreme Open Air Museum). Сви локалитети ће нам дефинитивно урезати овај дан у памћењу и неће нам неће тешко пасти тумарање од 22 km, уз 700 метара горе-доле, за 8 сати. Коме досади, имаће прилику да позове такси (нису скупи).

Кападокија
Goreme Open-Air Museum – Извор: theviewingdeck.com


Кападокија
Goreme Open-Air Museum – Извор: theviewingdeck.com

Четвртак (13. октобар)

Након доручка превозимо се аутобусом до подземног града Деринкују/Дубоки извор (Derinkuyu), који је некада је био уточиште прогањаних хришћана од стране Римљана и Арапа. Састоји се од 18 нивоа (сада је доступно 8) који воде до дубине од 85 метара испод нивоа земље и има површину од четири квадратна километра. Подземни град је имао све што је потребно за нормалан живот његових становника: собе, кухиње, продавнице, просторије у којима се чувала стока, школу, а на најнижем новоу је била смештена црква. Деринкују је имао развијен систем водовода захваљујући подземној реци (отуда и име) која је омогућавала снабдевање водом, и систем вентилације који се састојао од 52 отвора.

Кападокија
Подземни град Деринкују – скица. Извор фотографије: ranitravel.com


Кападокија
Подземни град Деринкују. Извор фотографије: ranitravel.com

Након обиласка подземног града одлазимо у долину Ихлара (Ihlara), где ћемо пешачити кањоном реке Мелендиз (Melendiz).

Кападокија
Долина Илхлара – Извор фотографије: travelatelier.com

У стенама је уклесано стотине цркава и стамбених насеобина, а кањон има просечну дубину од 150 метара и ширину од 200 метара. Вијугава стаза прати литице кањона, дугачка је 18 km, а ми ћемо је препешачити за 4-5 сати, у зависности од броја фотографија на нашим апаратима.
У повратку за Гореме нећемо пропустити прилику да посетимо манастир Селиме (Selime Castle – Selime Kalesi), највећи камени манастир у Кападокији са великом пећинском црквом.

Кападокија
Селиме манастир – Извор: discovercappadocia.com


Кападокија
Наос цркве и апсида Извор: cappadociahistory.com

Петак (14. октобар)

Након доручка напуштамо хотел и путујемо за Истамбул. Долазимо у послеподневним сатима у хотел, а након одмора имаћемо прилику да видимо и како Истанбул живи ноћу.

Субота (15. октобар)

Обилазак Истанбула и посета Капали чаршији (Grand Bazar). Полазак за Србију у 19.00 часова.

Недеља (16. октобар)

Долазак у Панчево у послеподневним сатима.

Додатни подаци о акцији

Током боравка у Кападокији ћемо договорити лет балоном за оне који желе. Лет балоном не ремети планове ни за један дан, јер се одржава у раним, јутарњим сатима. Агенцијска возила долазе по нас пре свитања, возе до локације где се врше завршне припреме за подизање балона, а лет траје око 45 минута, док се рађа нови дан. Балон спуштају на другом месту, где нас чекају возила и пре доручка враћају у хотел. Након доручка смо спремни за планиране активности.

Опрема за успон на Хасан даг

Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 m, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, 2 л воде.

Опрема за трекинг по Кападокији

Слична као за успон на Хасан даг, уз могућност за пешачење у удобнијој и лакшој, али свакако обући за терене у природи. Стене, прашина, песак, поток… неће миловати ноге у градској варијанти обуће, а онда ни особи која их носи неће пријати.
Често ћемо бити у неким пећинама, па је обавезна и чеона лампа.

Гореме је на 1100 m, током дана је пријатна температура, али са заласком сунца топлија јакна ће бити неопходна.

Документација: Пасош (који важи 6 месеци од дана повратка из Турске), планинарска картица и путно осигурање (сами обезбеђујете).
За Бугарску и Турску нема никаквих условљавања око глупог вируса.

Смештај: Хотели у Истанбулу и Гореме.

Храна: У хотелу у месту Гореме имамо доручак. Остале оброке организујемо у личној режији. У собама нема фрижидера.

Цена

350 евра. У цену је урачунато: 5 ноћења са доручком у Кападокији, 2 ноћења у Истанбулу, превоз, путарине, паркинзи, смештај и храна за два возача.
На пар локација се плаћа улаз: Goreme Open Air Museum, подземни град Деринкују (Derinkuyu), долина Ихлара… На сајтовима се информације о ценама разликују, али су на сваком повољне.
У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Извор насловне фотографије: Elisa Tours


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *