Јерменија и Грузија

Јерменија и Грузија
Подели:

Јерменија (Арагац 4007 мнв) и Грузија (Саџеле 3307 мнв и Саквелосмта 2806 мнв) 22.06.-7.07.2024.

Субота (22.06.2024.): Састанак на аеродрому „Никола Тесла” два сата пре полетања авиона. Накнадно ћемо јавити тачан датум (могуће је померање пар дана раније или касније), у зависности од расположивих капацитета и распореда летова авио компаније. У дану када будемо куповали карте, тражићемо још једном потврду од свих који су уплатили прву рату, да ли одговара термин.

Превоз авионом Београд – Јереван (главни град Јерменије).

Недеља (23.06.2024.): ЈЕРЕВАН. Долазак у току ноћи. На аеродрому нас чека превоз, који ће нам бити на услузи за све дане боравка. Трансфер до смештаја у Јеревану. Ноћење.

Устајање по договору и заједно идемо у обилазак културно-историјски значајних локалитета. Осим овог дана, док смо у Јеревану (након повратка са планираних дестинација) индивидуално ћемо завирити у сваки, нама занимљив кутак главног града Јерменије. А има много тога да се види: тврђава Еребуни (из Гвозденог доба, времена државе Урарту, са натписима на клинастим писмом), светски познат музеј Матенадаран (у коме се чува и проучава збирка од више хиљада древних рукописаних књига и повеља, на јерменском, грчком, персијском и арапском), Позоришни трг – културно језгро града, етнолошке збирке, зграда Јереванске опере, споменици, музеји, галерије, позоришта, кућа композитора Арама Хачатуријана, музеј редитеља и свестраног уметника Сергеја Параџанова, Цицернкаберд – музеј геноцида над Јерменима, Саборна црква, посвећена Светом Григорију, Вернисаж пијаца –  рај за занате, традиционалну уметност, накит и сувенире…

Можда неком буде интересантно да види кућу најпознатијег Јермена – Шарл Азнавура, шансоњера, композитора и глумца. Уз њега, познатији Јермени и Јерменке у свету су: певачица Шер, манекенка Ким Кардашијан, шахиста Тигран Петросјан, тенисер Андре Агаси…

Док шетамо градом, неће остати непримећене монументалне степенице, званичног имена Каскаде, које су првобитно биле замишљене као џиновски вештачки водопад, за прославу 50 година комунистичке владавине. Променим система уследила је и промена намене. Сада степениште повезује споменичку четврт са центром града, а служи и као простор савремене уметности на више нивоа. Са врха степеништа се пружа прелеп поглед на централни део Јеревана и величанствени Арарат, свету планину Јермена.

Каскаде – Извор фотографије: wanderlust.co.uk

Једно вече би било добро да прошетамо до Трга републике, где музичке фонтане уз игру разнобојног светла, праве чаролију.

Извор  фотографије: wanderlust.co.uk

Након целодневних активности свима ће пријати одмор.

Понедељак (24.06.2024.): ОБЛАСТ ЗАПАДНО ОД ЈЕРЕВАНА.

Обилазимо област западно од града, богату археолошки и историјски значајним локалитетима под заштитом Унеска: храм Звартноц, духовни центар и патријаршија у Ечмиадзину (међу најстаријим црквама у свету, настарији делови су из 301-303 године, са ризницом где се осим одежди и златних реликвија чува и чувено копље којим је прободен Исус Христос), археолошки локалитет Мецамор (који је до открића нашег локалитета Плочник из доба неолита, сматран за најстарији металуршки центар), парк са словима јерменске азбуке…

Патријаршија у Ечмиадзину – Извор фотографије: travellika.com

Парк са словима јерменске азбуке

Нећемо пропустити прилику да одемо до споменика југословенским војним пилотима страдалим при достави хуманитарне помоћи пострадалима у земљотресу 1988. године.

Повратак у Јереван. Ноћење.

Уторак (25.06.2024.): ЈЕЗЕРО СЕВАН и ОКОЛИНА. Понесите купаће. Одлазимо на језеро Севан, највеће слатководно језеро на Кавказу, на висини од 1900 мнв, у које се улива 28 водених токова. Посетићемо манастир на обали језера и искористити прилику да се расхладимо на једној од многобројних плажа.

Манастир Севанаванк на обали језера – Аутор фотографије: Randolfo Santos

Настављамо ка Норатусу, где обилазимо средњевековну некрополу (10-17 век) са највећом збирком хачкара камених крстова исклесаних у вулканском камену, који су под заштитом Унеска.

Гробље Норатус – Извор фотографије: idemonaput.rs

Даље идемо на североисток, ка шумовитој области Дилижан, где се налазе два бисера средњевековне јерменске архитектуре, манастири Гош из 10. века и Хагарцин из 12. века, које су и краљеви из династије Багратуни одабрали за свој вечни починак.

Манастир Хагарцин – Извор фотографије: armland.am

Уколико буде времена, посетићемо при повратку у Јереван чувено бањско место Цакадзора са древним манастиром Кечарис из 11. века, задужбином принца из династије Пахлавуни. Око ове „цветне долине“ (што је превод имена Цакадзор) отимали су се многи у прошлости: различите персијске династије, па Турци Селџуци, Монголи, руска империја, грузијска династија Багратуни…

                                                             Црква Хајраванк

Повратак у Јереван.  Ноћење.

Среда (26.06.2024.): АРАГАЦ. Дан одређен за успон на највиши масив Јерменије – Арагац. Полазак у раним јутарњим сатима из Јеревана до језера Кари Лич (3207 мнв). Од језера се креће на успон, прво на јужни врх (3879 мнв), затим силазак на превој, па успон на западни врх (4007 мнв). Повратак на језеро другом стазом где завршавамо туру. Дужина туре до првог врха и назад је око 9 км, са успоном од 700 метара, док је цела тура до главног врха и назад 11 км, са успоном од 880 метара, уз 9 сати пешачења. Ко не планира да иде на успон може да остане у Јеревану или путује са нама и ужива у лаганој шетњи око ледничког језера Кари Лич, одакле је леп поглед на Арарат.

 

Арагац – Аутор фотографије: Arsen Shahinyan

У повратку ка Јеревану посетићемо средњевековну тврђаву Амберд и леп видиковац на oбоду кањона реке Касаг.

 Тврђава Амберд

Повратак у Јереван и ноћење.

Четвртак (27.06.2024.): ЈУЖНА ЈЕРМЕНИЈА. Одлазак преко Араратске долине до манастира Хор Вирап који се налази на самој граници са Турском, подно горостасног Арарата (5165 мнв). Овај манастир је изузетно значајан за историју Јерменије и прихватање хришћанства као државне религије, јер је ту по наредби Тиридата III, арсакидског владара, савременика Диоклецијана, 13 година био заточен Свети Грегорије Просветитељ. Због одбијања наредбе цара Тиридата III да принесе жртве идолима и богињи Артемиди утамничен је и стављен на тешке муке. Све муке је издржао стојички и када је након више година тамновања изашао, био је дочекан са великим поштовањем од стране народа Јерменије…

Манастир Хор Вирап и Арарат у позадини – Извор фотографије: tripadvisor.ca

Наставак пута ка бисеру класичне архитектуре, манастиру Нораванк, смештеном на платоу изнад кањона реке Амагу. На овом локалитету су владари династије Орбелијан подигли неколико сакралних грађевина (у једном од њих је дуго чуван комад дрвета Часног крста, испрсканог крвљу Исуса Христа). Најупечатљивија је прелепа црква посвећена Св. Јовану Крститељу, витких, елегантних линија, украшена ликовима светаца у камену, ремек-дело скулптора Момика.

Манастир Нораванк – Извор фотографије: traveltoarmenia.am

У повратку одлазак до места Арени, једног од најпознатијих виноградарских региона у Јерменији, где можемо купити вино од нара. Јерменска вина су јединствена због вулканског тла на којем се гаје, много сунчаних дана и велике надморске висине на којој се налазе виногради. Неки виногради су чак на 1800 мнв, а већина на висини од 800 до 1200 мнв.

Повратак у Јереван и ноћење.

Петак (28.06.2024.): ОБЛАСТ ИСТОЧНО ОД ЈЕРЕВАНА. Прво одлазимо до паганског храма Гарни, изграђеног у првом веку. Верује се да је био посвећен богу сунца Митри. Ово је једини споменик на тлу Јерменије, који сведочи о ери паганизма.

Настављамо наше пропутовање до изузетног манастирског комплекса Гегард из 13. века, делимично уклесаног у стену и укљученог у UNESCO-ову листу светске културне баштине. Тачан назив манастира је Geghardavank, што на јерменском значи „манастир копља”. Име потиче од Лонгиновог копља, којим је прободено тело Исуса Христа на крсту, а које је дуго чувано у овом манастиру. У новије време копље је пребачено и изложено у музеју, у Ечмиадзину, који ћемо посетити другог дана боравка у Јерменији.

Манастир Гегард – Аутор фотографије: Diego Delso

Повртак у Јереван. Ноћење.

Субота (29.06.2024.): ЈЕРЕВАН – ТБИЛИСИ. Напуштамо Јереван и одлазимо на север, ка Грузији. Преко Спитака, Ванадзора и Алавердија, низ долину реке Дебед прво идемо до манастира Санахин и Ахпат, оба из 10 века. Ту је и тврђава/црква Ахтала у којој је живео познати јерменски песник, музичар и монах Харутјан Сајатјан (од 1712. до 1795. године). Његов псеудоним Сајат Нова на персијском значи Краљ песника, а Сергеј Параџанов је режирао познати филм „Боја нара” о животу овог јерменског ствараоца.

                      Курдско гробље Риа Таза

Манастир Ахпат

Границу између Јерменије и Грузије прелазимо код места Баграташен. У Тбилиси стижемо предвече, где и ноћимо.

Недеља (30.06.2024.):  ЈУЖНА ГРУЗИЈА. Овај дан је предвиђен за одлазак до пустињског дела Грузије на граници са Азербејџаном. Посетићемо манастирски комплекс Давид Гареџа, који је монашка заједница издубила у стени са келијама и црквама на више нивоа, између 6 до 18. века. Изнад манастира су стене са мноштвом испосница, у које ћемо имати прилику да уђемо.

Манастирски комплекс Давид Гареџа – Извор фотографије: city-trips.ru

Повратак у Тбилиси. Ноћење.

Понедељак (01.07.2024.):  СЕВЕРНА ГРУЗИЈА. На путу ка северу прво обилазимо место Мцхету, некадашњу престоницу Грузије у чијој цркви, огромној светињи Светичковели, је сахрањено 10 краљева. Затим ћемо отићи до прелепе тврђаве Ананури, са фантастичним рељефним живописом у камену, у јерменском стилу.

Тврђава Ананури

У наставку идемо преко превоја Џвари (2379 мнв) до места Гергети, и једне од главних знаменитости у Грузији – цркве Свете Тројице из 14. века, на висини од 2170 мнв. Налази се у подножју импресивног Казбека (5047 мнв), а лаган успон до ње је око 350 метара.

Црква Св.Тројице и Казбек у даљини – Извор фотографије: wikipedia.org

Далеко је Тбилиси, а планиски градић Гергети са погледом на високе врхове око њега се чини као добар избор за ноћење. Тако ће и бити.

Уторак (02.07.2024.): САЏЕЛЕ. У повратку са севера Грузије идемо до скијашког центра Гудаури, одакле полазимо на успон. Стазом која са 2200 мнв води падинама са доста скијашких стаза идемо на Јужни врх (3258 мнв), са нешто стрмијим завршним успоном. Одатле се равнијим гребеном стиже на највиши врх Саџеле (3307 мнв). Са врха је добар поглед на бројне врхове Кавказа. Укупна дужина стазе је око 15км, са успоном од 1100м. Време потребно за успон је око 7 сати.

Врх Саџеле 3307 мнв (даље десно) и 3258 мнв (ближи лево) – Извор фотографије: wikimedia.org

Повратак за Тбилиси и ноћење.

Среда (03.07.2024.): ОБЛАСТ ИСТОЧНО ОД ТБИЛИСИЈА. Тура по источној Грузији, са средњевековним градовима и тврђавама, на путу Тбилиси – Сагареџо – Сигнаги – Бодбе. Град Сагареџо, са својим медитеранским шармом, тврђавом и остацима велелепне цркве, обилује минералним изворима, иако се налази на самом југу који карактерише сува клима уз границу са Азербејџаном. Цео крај, будући да је ту био монашки центар, био је мета напада Шаха Абаса у 17 веку, као и град Сигнаги и манастир Бодбе у близини. У манастиру се чувају мошти свете Нине из 4.века, а у њему су и многи грузијски краљеви крунисани.

На крају посетићемо и „Град љубави”  – Сигхнагхи, један од најлепших грузијских градова, на брежуљку (790 мнв) са погледом на Алазанску долину и врхове Кавказа.

Одбрамбени зид око града Сигхнагхи, 5 километара дужине и са 23 куле, подигнут је 1770. године, у време краља Ерекле II. Зид Сигхнагхи се и даље сматра једним од најважнијих историјских споменика у Грузији. Део зида је обновљен за потребе туризма.

Град Сигхнагхи – Извор фотографије: otg.ge

Повратак у Тбилиси. Ноћење.

Четвртак (04.07.2024.): ЗАПАДНА ТУРА ПО ГРУЗИЈИ. Прво одлазак до средњевековног града Гори, познатог као Стаљиново родно место. Ту су његова родна кућа и музеј. Ипак, место је значајније као средњевековна тврђава са зидинама, које су ту највероватније још из античких времена. Зидине је краљ Давид Градитељ обновио и проширио у 11 веку како би одолевао нападу Селџука. Без обзира на јаке зидине, смењивали су се господари: Грузијци, Персијанаци, Турци, па опет Грузијци. Нећемо пропустити прилику да прошетамо зидинама. Ту је и краљев двор са етнолошком збирком коју вреди обићи.

У близини је још један бисер Унескове листе светске баштине –  Уплисцихе, пећински комплекс непрестано настањен од бронзаног до гвозденог доба.

Пећински град Уплисцихе – Избор фотографије: getour.ge

Изнад Уплисциха је касније изграђен прави град, који су Монголи разрушили и од тада наставља да живи само као „пећински град”, све до 19 века. Од некадашњих 700, данас је приступачно „само” 150 пећина.

Процењује се да је на свом врхунцу Уплисцихе био дом за 20.000 становника.

Локалитет Уплисцихе – Извор фотографије: tripadvisor.in

Настављамо према чувеном бањском месту Борџоми, где ћемо бити смештени наредне две ноћи.

Петак (05.07.2024.): БОРЏОМИ. У околини предивног Борџомија, са бројним вилама и дрвеним дачама из 19 века, налази се више излетишта и скијашких центара. Ми ћемо отићи до скијашког центра Бакурјани одакле полазимо на врх Саквелосмта (2806 мнв).

На врх се полази са 1800 метара и стаза води до првог врха (2683 мнв) па даље гребеном до највишег врх Саквелосмта (2806 мнв). Вратићемо се другом стазом, а за успон и силазак ће нам требати око 8 сати, уз 18 км пешачења и 1000 метара успона. За разлику од претходна два врха на која смо се попели, Саквелосмта је обојен у зелено.

Саквелосмта (2806 мнв) – Аутор фотографије: Joost Vermeulen

Повратак у Борџоми и ноћење.

Субота (06.07.2024.):  БОРЏОМИ – ЈЕРЕВАН. Југозапад Грузије. Из Борџомија одлазимо даље преко места Ахалтсихе до Вардзије – пећинског града/манастира у стенама, замишљен као тврђава која би одолевала сталним нападима Турака Селџука. У 12 веку је даљу градњу по очевој смрти преузела краљица Тамар, те је ова невероватна грађевина са бројним терасама, отворима, црквама, куполама, фрескама, наставила свој живот као манастир. Фасцинантна грађевина са својих 19 нивоа, некада је била дом за 50.000 људи.

Град у пећинама – Вардзиа – Извор фотографије: goodlifetour.ru

Овим обиласком завшавамо посету Грузији, и преко места Ахалкалаки, одлазимо ка месту Ђумрију, другом по величини граду у Јерменији и одатле настављамо ка Јеревану, где ноћимо.

Недеља (07.07.2024.): Буђење, паковање и трансфер до аеродрома. Повратак авионом  ЈЕРЕВАН – БЕОГРАД.

Сви успони на одабране врхове су без технички захтевних детаља, али је потребна пристојна планинарска кондиција.

Документација: Пасош (рок важења минимум 180 дана од дана повратка у Србију, виза није потребна), планинарска картица, осигурање.

Опрема: Опрема: Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле са тврђим ђоном) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, 2 л воде.

Храна: У сопственој режији.

Цена: 1200 евра.

Плаћање у 3 рате:

1 рата – 500 евра до 15.03. 2024. године

2 рата – 350 евра до 01.05. 2024. године

3 рата – 350 евра до 15.06. 2024. године

У цену су урачунати следећи трошкови:

– Повратна авионска карта Београд – Јереван – Београд са аеродромским таксама и пртљагом,

– 15 ноћења (8 ноћења  у Јерменији, сва у Јеревану и 7 ноћења у Грузији, од тога четири у Тбилисију, два у бањи Борџоми и  једно у Гергети),

– Трошкови превоза минибусом по Јерменији и Грузији  за све дане и трошкови исхране возача.

– Трошкови организације и водича.

У цену нису урачунати: путно осигурање, улазнице за музеје и остали индивидуални трошкови.

Могуће је касније пријављивање и уплата, али ће цена и могућност путовања зависити од цене авио карте и доступности исте.

Курс: Српски динар 117.13 – Јерменски драм 440 – Евро 1

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Водич задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатор: ПК Копаоник, Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063 510 503

Насловна фотографија: Тбилиси – Извор фотографије: beautyofgeorgia.com


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *