Истра – уздуж и попреко (28. април-2. мај 2023. г.)

Премантура и рт Камењак
Подели:

Стаза 7 слапова, Учка – Војак (1401 m), Ћићарија – Жбевница (1014 m), Шпичасти врх (957 m), Голич (890 m), Надглавињак (888 m) и Кавчич (879 m), Премантура и рт Камењак – заштићено подручје (Стаза диносауруса + кружна стаза дуж целе обале рта)

Програм акције

Петак (28. април 2023. године)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 21.00 час. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 21.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Ноћна вожња аутопутем ка Загребу до градића Бузет.

Субота (29. април)

За први дан упознавања са лепотама Истре одабрали смо локацију коју сви препоручују – „Стаза 7 слапова”.
Аутобус напуштамо код градића Бузет, док се са брежуљка изнад нас шепури Стари град са својим очуваним знаменитостима: Јужни бедем, Вела и Мала врата, Венецијанско складиште, Звоник, Лапидаријум, Ренесансна кула… Наравно, нећемо пропустити прилику да га посетимо након пешачења.

Стари град Бузет – Извор фотографије: Глас Истре
Стари град Бузет – Извор фотографије: Глас Истре

Река Мирна, заједно са притоком, речицом Драгом, формира седам водопада: Загон, Бачва, Вела пећ, Мала пећ, Котли, Зеленшћак и Грјок. На стази нас поред водопада очекује и прелазак преко „Наполеоновог моста”, пар безбедних прелазака преко реке, пролазак крај напуштених истарских села…, па ће стаза сигурно оправдати епитет – најлепша у Истри.

Водопад Бачва – Извор фотографије: gorstaci.com
Водопад Бачва – Извор фотографије: gorstaci.com
Локалитет и водопад Котли - Извор фотографије: gorstaci.com
Локалитет и водопад Котли – Извор фотографије: gorstaci.com

Кружном стазом се враћамо до Бузета, где ћемо ручати и кроз који ћемо прошетати. Силвано, планинарски ветеран из Бузета, ће цео дан бити са нама и улепшати нам боравак својом причом о стази и граду.
Стаза није захтевна, али због тога што се три пута гази река и што су постављени уже и метални ногоступи на делу где је мало стрмији успон, неко ће у томе видети разлог да је сматра средње захтевном. Једно је сигурно, стаза није проблематична ни за већину туриста који посећују Истру, а не за планинаре.
Дужина стазе је око 15 km, укупно успона 320 метара, а прећи ћемо је за 6-7 сати, уз паузе где год пожелимо.
Након ручка и посете Старом граду идемо до нашег смештаја. Ноћење.

Недеља (30. април)

Опуштено. На реду је шетња уз обалу мора – рт Камењак, до кога ћемо доћи аутобусом. Пешачење „Стазом диносауруса” и потрага за стопама диносауруса ће бити наш први задатак. Стаза нас води до обале мора, до мањег рта Гракаловац и стопа диносауруса које одолевају времену.

Стопе диносауруса  - Аутор фотографије: Горан Шебалић
Стопе диносауруса – Аутор фотографије: Горан Шебалић
Обала рта Камењак  - Аутор фотографије: Ловро Барбалић
Обала рта Камењак – Аутор фотографије: Ловро Барбалић

Када смо већ на обали мора, нећемо је лако напустити. Направићемо цео круг око рта Камењак, са посетама малим увалама, лепим видиковцима, а на половини стазе ћемо паузирати у Сафари бару, занимљивом локалу, на самом југу Камењака.
Наставак пешачења уз источну обалу рта Камењак ће нам донети лепе погледе на медулински архипелаг са мноштвом увала и малих острва, али и ново сазнање – невероватно богату флору, са 591 врстом биљног света, много ендемских врста, међу којима се истичу орхидеје…
Кад затворимо круг и вратимо се до превоза, часовник ће рећи да нам је требало око 6 сати за лагани круг, уз 14 km пешачења и занемарљиву висинску разлику.

Понедељак (1. мај)

После Учке, најпосећенија планина у Истри је Ћићарија и леп гребен Жбевнице, на самој граници са Словенијом. Наш долазак са нестрпљењем очекују Жбевница (1014 m) и Шпичасти врх (957 m), а загазићемо и у Словенију, на: Голич (890 m), Надглавињак (888 m) и Кавчич (879 m). Питома планина, лако доступни врхови, са којих следи помало неочекивана награда – погледи на словеначке и италијанске Алпе, Копар, Тршћански залив, Учку… А Триглав, Велико Шпичје, Кањавец… нас зову.

Поглед са Шпичастог врха на: Крн, Мангарт, Велико Шпичје, Триглав… Аутор фотографије Мирко Бјелан
Поглед са Шпичастог врха на: Крн, Мангарт, Велико Шпичје, Триглав… Аутор фотографије Мирко Бјелан

На пешачење ћемо кренути од села Брест (706 m), преко врхова Жбевница, Шпичасти врх, Голич, Надглавињак и Кавчич, па делимично кружном стазом назад до села и места где нас чека превоз.

Ћићарија – типична Истра пуна брежуљака
Ћићарија – типична Истра пуна брежуљака

Тога дана ћемо препешачити 17 km, уз 650 метара успона за 7-8 сати.
Након планинарске туре крећемо ка нашем смештају.

Уторак (2. мај)

Дан повратка. Спаковане ствари и ми смо у 8.00 часова у аутобусу и на путу ка Србији. У плану је да се попнемо на највиши врх Истре, на планини Учка – Војак (1401 m). Излазимо из аутобуса на превоју Поклон (922 m), код лепог видиковца са кога се види морска обала. Ту су се сместили један ресторан и планинарски дом. Лепо маркираном стазом долазимо до врха Војак, са кога се пружа поглед на Истру, северни Јадран са острвима, Велебит, Горски Котар, Тршћански залив, Јулијске Алпе и Доломите у Италији.

Гребен ка врху Војак – Извор фотографије: istria-culture.com
Гребен ка врху Војак – Извор фотографије: istria-culture.com
Кула на врху Бојак - Извор фотографије: istria-culture.com
Кула на врху Бојак – Извор фотографије: istria-culture.com

Тога дана ћемо препешачити 12 km, уз 750 метара успона, за 4 сата.
Кратка стаза за кратко време, пошто нам ваља стићи кући пре поноћи.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, заштита од сунца, ветра и кише (крема, наочаре, рукавице, капа), чеона лампа, средства прве помоћи, камашне, храна и 2 л воде.

Документација: Пасош (мора бити важећи најмање три месеца, након датума планираног повратка), планинарска картица и осигурање.

Смештај: Туристичким бунгалови, у чијем склопу су: две двокреветне собе, дневни боравак са креветом, клима, потпуно опремљена кухиња, купатило, тераса, интернет…
Комплекс у коме смо смештени је на обали мора, 6-7 km удаљен од Пуле. Аутобуско сталајиште је удаљено 1 километар од комплекса.

Храна У личној режији – ресторану и продавници у оквиру комплекса.

Цена

8400 динара и 60 евра обухвата – три ноћења, боравишну таксу, превоз, путарине, паркинге и трошкове за возача (храна и смештај).
Улазнице и таксе за пешачење се не наплаћују на овим локалитетима.
Уплата динарског дела је неопходна уз пријаву учешћа.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Молимо све учеснике да се сами информишу путем интернета о локалитетима које ћемо посетити (Стари град Бузет, рт Камењак, Пула…). Ово је планинарска акција, не очекујмо третман као да смо туристи, а посете су искључиво из разлога што су нам локалитети у близини и желимо да сви заједно видимо што више занимљивих ствари у Истри и искористимо дан.
Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Насловна фотографија преузета са: premantura.net


Посебно се захваљујем планинарима – Феручу Лазарићу (учеснику експедиције на Килиманџару) и Мирку Бјелану, власнику сјајног блога gorja.net на фотографијама и помоћи око организације.Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *