Идемо у снег (20.1.-22.1.2023.г.)

Идемо у снег (20.1.-22.1.2023.г.)
Подели:

Сарајево. Бјелашница: Крвавац (2062m) или Опсерваторија (2067m). Требевић: Софа (1627m)

Програм акције

Петак (20. јануар 2023. г.)

Полазак испред Дома омладине у Панчеву, у 16:00 часова. Улазак путника у Београду на паркингу код „Сава центра” (ул. Владимира Поповића/савска страна) у 16.45 часова и наставак путовања преко Шапца, Лознице… до Сарајева и хотела у коме ћемо спавати две ноћи.

Субота (21. јануар 2023. г.)

Рани полазак на стазу. Пролазимо кроз Бабин до и скијашки центар на Бјелашници. Планинари који не буду хтели да носе цепин и дерезе (неопходна опрема за успон на врх Крвавац) излазе из превоза и извршиће успон на највиши врх Бјелашнице – Опсерваторија (2067 m), безбедном и лаком стазом, на којој није потребна техничка опрема.

Бјелашница. Аутор фотографије: Драгана Зиројевић
Бјелашница. Аутор фотографије: Драгана Зиројевић

Остатак групе наставља до кањона Ракитнице, одакле креће стаза за кондиционо и технички захтевнији врх Крвавац (2062 m).
Група која иде на врх Опсерваторија (2067 m) ће препешачити 15 km, уз 800 метара успона за 6 сати.
Група која иде на врх Крвавац (2062 m) ће препешачити 22 km, уз 1300 метара успона, за 9-10 сати.
Крвавац. Аутор фотографије: Ади Ефендић
Крвавац. Аутор фотографије: Ади Ефендић

Спајање група након завршетка оба успона у скијашком центру, у неком од кафића/ресторана.
Повратак у хотел.

Недеља (22. јануар 2023. г.)

Спаковани и припремљени за пешачење напуштамо хотел. Идемо на Требевић, до паркинга у близини жичаре. Једна група иде на успон, на највиши врх – Софа (1627 m), а друга се жичаром спушта у Сарајево, на 10-ак минута од Баш чаршије и проводи време у граду до доласка групе која планинари. Након паузе на Баш чаршији крећемо за Србију.
Успон на врх Требевића није захтеван, и није потребна техничка опрема. Тога дана ћемо имати око 650 метара успона, уз 12 km пешачења, за 5-6 сати.

Требевић - традиционални новогодишњи поход на врх Софе. Аутор фотографије: Брацо Бабић
Требевић – традиционални новогодишњи поход на врх Софе. Аутор фотографије: Брацо Бабић

Додатни подаци о акцији

Опрема

Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена зимским временским условима, заштита од сунца, ветра и снега (крема, наочаре, капа), фантомка, чеона лампа, камашне, рукавице, храна, вода (у термосу), средства прве помоћи… Резервне рукавице и капу понети у ранцу – на успон.
Техничка опрема (дерезе и цепин) САМО ЗА ОНЕ који ће ићи на врх Крвавац. За остале успоне није потребна техничка опрема.
Зима је и на висинама су могуће нагле промене времена. Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Зима је и на висинама су могуће нагле промене времена. Сви у групи треба да будемо одговорни према себи и осталим учесницима, имамо адекватну опрему и прихватимо сваку промену плана.

Документација: Лична карта, здравствена, важећа планинарска картица и осигурање.

Храна: Боравимо два дана у Сарајеву, могућности су велике, а у околини хотела имамо ресторане, пекаре, печењаре, ћевабџинице, маркете…

Смештај: Два ноћења у хотелу.

Цена

5400 динара и 30 евра обухвата: два ноћења, превоз, паркинг, путарине, трошкове за возача (храна и смештај).

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу (кондиционо спремну) као замену, јер се новац не враћа.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *