ХОМОЉСКЕ ПЛАНИНЕ: ферата Горњак или Јежевац (7. мај 2023. год.)

Са стазе ка врху Јежевац – поглед на стене Вукана кроз које се провлачи траса ферате Горњак
Подели:

Ферата Горњак или планинарски успон на врх Јежевац (675 m)
Прва група – Успон планинарском стазом на врх Јежевац (675 m)
Друга група – Виа ферата Горњак и успон на врх Мали Вукан (732 m)

Програм акције

Недеља (7. мај 2023.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 7.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 7.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем, преко Пожаревца и Петровца на Млави долазимо до почетне тачке.

ПЛАНИНАРСКА СТАЗА

Старт – Шетоњски мост на реци Млави – гребен Козја грба – Јежевац (675 m) – манастир Горњак

Након пар минута пешачења асфалтом, чека нас 15-ак минута макадама. Чим са пута скренемо на пешачку стазу почиње константан успон. Прво пешачимо кроз шуму, а убрзо излазимо на атрактивни, а лако прелазни гребен (Козја грба) за све, осим за непланинаре. Често ће нам се на стази отварати поглед на падине Вукана и друштво које је на ферати.

У мају, у пероду када ми идемо, стаза би требало да мирише на јоргован (ако ово лудо време није другачије одлучило), а у јесен доминирају црвенкасто-златне боје руја и букве.

Гребен Козја грба
Гребен Козја грба

До врха ћемо имати још један део стазе кроз букову шуму, а онда избијамо на вршни гребен, одакле већ видимо наш циљ, али и прелеп крајолик Хомољских планина и долине.


Врх Јежевац (675 m) и наравно – јеж на врху

Врх Јежевац (675 m) и наравно – јеж на врху

Силазимо на другу страну планине, стазом кроз шуму, без великог нагиба. Стаза води ка манастиру Горњак, где стижемо након 5-6 сати проведених на стази. Интересантан манастир, укљештен у стене, посетићемо на кратко, а након тога улазимо у превоз који нас чека на паркингу. Одлазимо до бањског комплекса „Ждрело” на релаксацију у термалним базенима или у неку од кафана на ручак.

Манастир Горњак
Манастир Горњак

Тога дана ћемо имати 660 метара успона, уз десетак километара пешачења за 5-6 сати.

ВИА ФЕРАТА

Старт – Ресторан „Код Рајка” – Куделинова тврђава – Мали Вукан (732 m) – чесма „Четири луле”.

Ферата Горњак је одлична прилика за стицање искуства у пењању у стени, за све који планирају да врше успоне на врхове Доломита, Проклетија, Дурмитора, Комова…, јер су сво време осигурани, а нема металних ногоступа и неопходно је „осетити стену” и планирати сваки корак. Ко буде успео да се попне фератом до краја уз минимално хватање за сајлу, та особа је сигурно спремна за најлепше врхове у окружењу, које планира да пење у будућности.

Улаз у ферату – Аутор фотографија: Дејан Ристов – На стази ферате
Улаз у ферату – Аутор фотографија: Дејан Ристов – На стази ферате
Тежи детаљи на траси ферате – Аутор фотографија: Дејан Ристов
Тежи детаљи на траси ферате – Аутор фотографија: Дејан Ристов

Укупна дужина трасе је 1100 метара, а висинска разлика 330 метара. Постоји XII секција ферате, тежине B, C и D.

Попећемо се фератом до Куделинове тврђаве за 3-4 сата, наставити гременом до Малог Вукана (732 m) и маркираном стазом сићи до чесме „Четири луле”, где нас чека превоз .

Укупно ћемо имати 600 метара успона, уз 10 km пешачења, за 6-7 сати.

По завршетку ферате и пешачења до чесме, превозом идемо до бањског комплекса „Ждрело” на релаксацију у термалним базенима, или у неку од кафана на ручак.

Сви учесници који планирају да пењу ферату потписују изјаву о преузимању личне одговорности.


Ферате не препоручујемо особама које имају блокаду од висине, али је за све остале планинаре одлична прилика да стекну искуство у пењању у стени уз коришћење руку. Сличне ситуације ће нас чекати на многим планинама.


Повратак у Панчево (Београд) је планиран око 22.00 часа.

Додатни подаци о акцији

Опрема

Гардероба прилагођена временским условима и боравку у планини, заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина, планинарске ципеле, средства прве помоћи, чеона лампа, 2 л воде, храна.

Додатна опрема за оне који иду на ферату: Појас, шлем, ферата сет. Није неопходно, али ради вежбања, понесите гуртну и карабинер.

Коме је за посао неопходно да има глатке дланове и прсте, може да понесе добро пријањајуће, танке, радне (баштенске) рукавице.

Ко нема опрему, приликом пријаве за акцију треба да нагласи и може да је изнајми за 1500 динара код стараоца ферате – ПД Горњак из Петровца на Млави. Изнајмљена опрема ће нас чекати на старту.

Документација: Лична карта, планинарска картица и осигурање.

Храна: Сопствена, из ранца или у ресторанима око бање.

Цена

2000 динара. У цену је урачунато: превоз, путарина и храна за возача. Пријава је важећа уплатом целокупног износа.
Цена дневне карте за базене је 1200 дин. За групу (10 особа) 600 дин.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) Илић на ферати, Славица Илић на стази.


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *