Гребенске стазе Суве планине – Соколов пут и Дивна Горица

Гребенске стазе Суве планине – Соколов пут и Дивна Горица
Подели:

Соколов пут / Црни камен (867),  Мосор (984 m), Соколов камен (1523 m) и Трем (1810 m) у једном дану или само Трем (1810 мнв) и Дивна Горица (1365 мнв)

Петак (12. април 2024.):

– Једно возило – Полазак из Новог Сада у 17.00 часова, са паркинга у Подгоричкој улици иза пословне зграде НИС-а.

– Друго возило – Полазак из Панчева, код Дома омладине у 17.45.

– У Београду се сви окупљамо и једним превозом настављамо по плану. Полазак из Београда, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 18.30 часова.

Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем до нашег смештаја. Ноћење.

Субота (13. април) – две групе, лакша и тежа стаза.

Прва група: Рано ујутру старт из Нишке Бање. Соколов пут је назив за прелепу и кондиционо мало јачу гребенску стазу која почиње из Нишке бање, уз прелазак преко значајнијих врхова: Црни камен (867 мнв), Мосор (984 мнв), Соколов каман (1523 мнв), превоја Девојачки гроб (1311 мнв) и изласка на највиши врх Суве планине – Трем (1810 мнв).

Поглед са Соколовог камена ка Мосору и на трасу којом смо прошли – Аутор: Милош Голубовић

Поглед са Соколовог камена ка Трему и на трасу која нас чека – Аутор: Милош Голубовић

Након паузе на врху повратак до Девојачког гроба, одакле настављамо силазак до Бојаниних вода и Горње Студене, где нас чека превоз.

Стаза је прелепа, пешачимо гребеном и сво време се смењују  сјајни видици.

На више места је могуће скратити стазу – након силаска са Мосора, пре успона на Соколов камен (Франкова стаза) и пре успона на Трем (на Девојачком гробу).

Ко буде ишао целу стазу, препешачиће 29 км, уз 2100 метара успона, за 10-11 сати.

Друга група, други водич: Каснији старт у односу на прву групу, од Горње Студене или Бојаниних вода (у зависности од тога, којим превозом будемо ишли). То је већ добро позната стаза којом се деценијама пешачило у фебруару, кад се одржава републичка акција. Од Бојаниних вода стаза води кроз букову шуму до Девојачког гроба (1311 мнв), а затим гребеном на највиши врх Субе планине – Трем (1810 мнв). Након паузе на врху повратак је истом стазом.

Поглед са Трема ка Девојачком гробу и Соколовом камену – Аутор: Милош Голубовић

Уколико почетак стазе буде од Горње Студене, траса је дугачка 24 км, уз 1380 метара успона, а за прелазак трасе ће бити потребно 7-8 сати.

Уколико почетак стазе буде од Бојаниних вода, траса је још краћа. У сваком случају, пријављени рачунају на параметре везане за полазак од Горње Студене.

Ако успем да резервишем места, заслужено уживање за непца ћемо имати у кафани „Код Брке” у Јелашници.

Након клопе повратак у смештај.

Недеља (14. април) – Наш циљ тога дана ће бити врх Дивна Горица (1365 мнв). Налази се на самом крају главног гребена Суве планине, супротно до врхова које смо ишли претходног дана, па ће нам локација врха омогућити да видимо цео гребен којим смо јуче прошли. А поглед је… бајка.

Полазак на пешачење из атара села Мокра – за неке лака, за неке средње лака стаза. Коме буде тешка, нека се запита шта је радио током зиме.

Први део стазе је кроз букову шуму. Уз константан успон излазимо на превој Преслап, где ће нам се у тренутку отворити сјајан поглед на целу Суву планину.

Поглед са превоја Преслап – Аутор фотографије: Милош Голубовић

Од превоја је директан успон до врха, али ће нам отворен терен омогућити стални поглед на лепоту Суве и нећемо ни осетити напор до изласка на врх. Пауза ће бити дууугаааа, ако нас време не потера доле. А разлог…

Ај’ нека и моја фотка да осване – Дивна Горица, поглед ка гребену Мосор – Соколов камен – Трем

Тога дана ћемо пешачити 15 км и имати 900 метара успона, за 6-7 сати.

Силазак до превоза и полазак ка Белој Паланци, где ћемо клопати у некој од добрих кафана из „оног”  времена.

Оријентациони повратак у недељу (14. април) око 22.00 часа.

Документација: Лична карта и планинарска картица.

Опрема: Гардероба и обућа прилагођена временским условима и боравку на планини, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа (обавезна), храна, 2 л воде.

Храна: Из ранца (мада не би требало пропустити прилику и пробати храну из овог краја). Клопаћемо у сјајним кафанама у Нишу или Нишкој Бањи, у Јелашничкој клисури „Код Брке“, у Белој Паланци…

Смештај: Два ноћења у апартманима, у Нишу или  Нишкој бањи.

Цена: 3900 динара и 20 евра. У цену је урачунато: два ноћења, превоз, путарине, ноћење и храна за возача.

Обезбеђен превоз из Новог Сада уз доплату од 1000 динара (укупно).

У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Водич задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатор: ПК Копаоник, Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063 510 503

Насловна фотографија: Гребен Суве планине – Аутор фотографије: Милош Голубовић

 


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *