Чврсница и Вран планина (7. – 10. септембар 2023.)

Чврсница и Вран планина (7. – 10. септембар 2023.)
Подели:

ЧВРСНИЦА – Плочно (2228 мнв), Велики Вилинац (2113 мнв), Мали Вилинац (1996 мнв), Дринача / Трињача (2038 мнв) и Хајдучка врата и ВРАН ПЛАНИНА – Велики Вран (2074 мнв)

Молим све људе добре воље који буду ишли са нама, да се не пењу на камени лук и не дају допринос урушавању и нестанку ове лепоте.

Четвртак (7. септембар 2023.): Полазак из Панчева, код Дома омладине у 20.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 20.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Шапцу, Зворнику, Сарајеву, Коњицу, до Парка природе Блидиње и почетне тачке за успон у подножју Чврснице.

Петак (8. септембар): Јутарњи долазак и припрема неопходне опреме за планинарење. Наш план је успон на највиши врх Чврснице – Плочно (2228 мнв). Кренућемо са локалитета Масна Лука (1200 мнв) једном, а вратићемо се другом стазом. Обе пролазе кроз борову шуму и кривуљ. Након изласка из шуме отвориће нам се видици ка целом Парку природе Блидиње, осталим врховима Чврснице, а Вран планина и њен гребен ће нам бити близу „као на длану”. На неких 1800 метара ће кривуљ лагано признати пораз и устукнути пред суровим херцеговачким каменом. До врха ће камен само мењати форму, од стене до сипара, а са највишег врха Херцеговине ће наши погледи да шарају по комшијама (Мали и Велики Вилинац, Капци, Ћуприја, Јунећи кук…), Вран планини, Прењу…

У даљини врх Плочно – Аутор фотографије: Милорад Цицмил
Поглед на гребен Вилинца – Аутор фотографије: Милорад Цицмил

Силазимо истом стазом по кршу, а када уђемо у царство кривуља наставићемо другом стазом до Масне Луке и превоза који нас чека. Идемо до смештаја (хотел и дом су удаљени 5 км један од другог), одмарамо и припремамо се за још два дана табанања.

Препешачићемо 18 км, уз 1200 метара успона, за 9 сати.

Субота (9. септембар): Велики Вилинац (2113 мнв), Мали Вилинац (1996 мнв), Дринача / Трињача (2038 мнв), планинарски дом Вилинац  са најлепшим погледом, језеро Црвењак и Хајдучка врата у једном дану. Мало ли је? Идемо редом. Рани полазак превозом до места Рисовац. Пењемо се једном, а силазимо са друге стране гребена Вилинца, да би Чврсницу видели из више углова, и наравно – не пропустимо да се попнемо склепаним, климавим мердевинама од дебљих грана, на путу до Малог Вилинца. Од Малог идемо гребеном ка Великом Вилинцу, а онда по личној жељи успоримо или убрзамо темпо ходања до пл. дома, хладног напитка, али и лудог погледа.

Поглед са Великог Вилинца на Плочно – Аутор фотографије: Горан Стаменковић

О овоме вам причам… Планинарски дом на  1961 мнв и незабораван поглед на литице Пештибрда, најатрактивније алпске стене на Балкану – Велики кук и масив Прења, са свим врховима изнад 2000 мнв.

Планинарски дом Вилинац, литице Пештибрда и Великог кука – Аутор фотографије: Горан Стаменковић

Након паузе настављамо пешачење поред језера Црвењак до бајке – Хајдучких врата, где ћемо стићи за 40-ак минута. Дужа пауза је реалност на оваквом локалитету. Ко жели на још један врх преко 2000 мнв, маше екипи и наставља пешачење до оближњег врха са два имена – Дринача / Трињача (2038 мнв). Повратак истом стазом до Хајдучких врата, одакле сви заједно силазимо другом стазом до Витленице и даље до асфалта, где нас чека превоз. Правац смештај, клопа, одмор…

Хајдучка врата – Аутор фотографије: Горан Стаменковић

Тога дана ћемо табанати 20-ак км, уз 1250 успона, за 9-10 сати.

Недеља (10. септембар): Рано устајање и полазак на пешачење. Чека нас симпатичан успон на Велики Вран (2074 мнв), највиши врх Вран планине. Константан успон нам неће тешко пасти, јер је стаза пријатно провучена кроз шуму и касније голет. Све у свему, уз лепе погледе на стази нећемо ни приметити да је прошло три сата и да смо већ на врху. А на врху ретка прилика – поглед на три језера: „наше” Блидињско, на северу Рамско, а на западу Бушко. Врхови Прења, Чврснице, Вранице, Камешнице… ће само додати комад задовољства.

Вран планина, поглед са Плочног – Извор фотографије: posusje.net
Силазак, у позадини Блидиње језеро – Извор фотографије: posusje.net

Повратак истом стазом до смештаја.

Око 9 км пешачења и 850 метара успона ћемо савладати за 5-6 сати.

Полазак кући након завршетка пешачења. Паузу за оброк ћемо правити уз пут.

Опрема: Гардероба и обућа (обавезно гојзерице) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, вода, танка врећа (за све који су зимогрожљиви или осетљиви).

Ко спава у сопственом шатор носи стандардну опрему за камповање, а може да користи све заједничке просторије у дому.

Важећа документа: Лична карта, планинарска картица и осигурање.

Храна и пиће: Сопствена, из ранца. Могућност узимања оброка у дому (унапред договарање) и хотелу (из јеловника). Пиће се може купити у дому и хотелу. Вода је за пиће у свим објектима.

Цена: 5900 динара + 10 евра – за особе које спавају у шатору. У цену је урачунато: два ноћења, превоз, путарина, ноћење и храна за возача.

Цена: 5900 динара + 20 евра – за особе које спавају у пл. дому. У цену је урачунато: два ноћења, превоз, путарина, ноћење и храна за возача.

Цена: 5900 динара + 30 евра – за особе које спавају у хотелу. У цену је урачунато: два ноћења, превоз, путарина, ноћење и храна за возача.

Молим да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Водич задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf.

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063510503

Хајдучка врата / Мијатов пролаз – Извор фотографије: herzegovinahiking.com

 


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *