Бугарска – Стара планина 15. – 17. март 2024.

Бугарска – Стара планина 15. – 17. март 2024.
Подели:

Велики Ком (2016 мнв), Среден Ком (1944 мнв), Мали Ком (1956 мнв) и Тодорини кукли (1785 мнв)

 

Петак (15. март 2024.):

– Једно возило – Полазак из Новог Сада у 16.00 часова, са паркинга у Подгоричкој улици иза пословне зграде НИС-а.

– Друго возило – Полазак из Панчева, код Дома омладине у 16.45.

– Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 17.30 часова.

Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем ка Нишу, Пироту… до нашег смештаја у Бугарској. Ноћење.

Субота (16. март): У плану је успон на три Кома – Велики (2016 мнв), Среден (1944 мнв) и Мали Ком (1956 мнв). Стара планина је и у овом делу доста питома и не би требало да нас нешто омете у плановима.

Завршни гребен ка врху – Извор фотографије: Заедно за Берковица

Уколико буде дубок снег (у шта сумњам, али ћемо имати информацију пре поласка), ко има и жели, може понети крпље. Дерезе неће бити обавезне, али је ово добра прилика да се стекне искуство у ходању са крпљама или дерезама, ако снег буде одговарајући.

У сваком случају, Стара планина са Бугарске стране је занимљива и прижиће нам могућност да уживамо у још мало снега ове зиме.

На врху се налази споменик Ивану Вазову, књижевнику и покретачу планинарства у Бугарској, а поглед сеже до Миџора, Сребрне главе, наше планине Видлич, као и Витоше код Софије.

Велики Ком и споменик на врху – Аутор фотографије: Дмитар Манов

Траса којом ћемо се кретати је без технички захтевних детаља, па ће нам 23 км пешачења и 730 метара успона, за 7-8 сати пролетети.

Повратак у смештај насмејаног и руменог лица, а топли и хладни напици ће нам помоћи да то стање потраје.

Недеља (17. март): Тодорини кукли (1785 мнв) нас чекају. Кукли (или лутке) су симпатичне камене формације до којих води стаза слична јучерашњој. Фотке су летње, али нема везе. Замислите снег…

Тодорини кукли на стази ка врху – Аутор фотографије: Viktor Bokros

Кукла (лутка) из близине – Аутор фотографије: Viktor Bokros

Пошто су стазе лаке, а група не може бити другачија него весела и кондиционо добра, пустићемо машти на вољу, попети се на Гаваници (1675 мнв) и још по неку чуку у околини, висине од 1620 мнв до 1743 мнв.

Ено врха  у даљини. Ваљда ћемо стићи… – Аутор фотографије: trundev

Значи, стаза је без технички проблематичних делова, уз опрему (крпље, цепин, дерезе) по личном нахођењу. Нема морања. Милина.

Шалу на страну, гардероба и обућа за високогорске услове у зимском периоду се подразумевају. Ако задува само на пола сата, ко нема топлу гардеробу неће уживати. А и нама ће покварити дан.

Ово наше табанање је скоцкано у 5 сати (ко буде ишао на још пар чука нека дода око 2 сата), уз мање од 15 км и 500 метара успона.

Ко се први сети да треба да кренемо кући и то каже, плаћа пиће целој групи.

Клопа у смештају, паковање и полазак за Београд, и даље до Панчева и Новог Сада, где стижемо до 23.00 часа.

Опрема: Гардероба и обућа прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 мнв, камашне, добре рукавице, заштита од сунца, ветра и снега, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, вода у термосу…

Крпље, цепин и дерезе нека понесе онај ко жели да вежба.

Документација: Пасош (мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање земље), планинарска картица и осигурање.

Храна: Пробаћемо бугарске ђаконије у ресторану, у оквиру објекта. Или се хранити у личној режији. Слободна воља.

Смештај: Аутобус долази до одличног планинског објекта на 1410 мнв. Чисто је, има грејање, интернет, ресторан… Свака соба има грејање, климу, купатило…

Цена: 7800 динара. У цену је урачунато: превоз, путарине (Србија и Бугарска), два ноћења и храна за возача.

На лицу места плаћамо смештај, а спавамо две ноћи (35 лева = 17,5 евра је цена једног ноћења).

Обезбеђен превоз из Новог Сада уз доплату од 1000 динара (укупно).

У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатор: ПК „Копаоник“, Лепосавић.

Водич: Милутин Илић +381 63 510 503.

 

Насловна фотографија:

Питоми терени до врха Ком – Аутор фотографије: Дмитар Манов


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *