Биоч, Маглић и Волујак (30.6.-3. 7. 2022.г.)

Са врха Маглића преко Царевог дола до Трновачког језера – Аутор: Дејан Ристов
Подели:

Биоч – Велики Витао (2397 m), Маглић (2386 m) и
Волујак – Велика Власуља (2336 m)
Плус језера: Трновачко, Велико Стабанско и Јагодино

Програм акције

Четвртак (30. јун 2022.)

Полазак из Панчева, код Дома омладине у 20.00 часова. Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 20.30 часова. Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Чачку, Ужицу, Вишеграду и Фочи до Тјентишта.

Петак (1. јул)

Јутрањи долазак на Тјентиште, пауза и наставак путовања до Пријевора. Ко не буде желео да иде на успон на Маглић, може нас сачекати на Тјентишту или од Пријевора пешачити око два сата до Трновачког језера (1514 m) и тамо нас сачекати. Успон од Пријевора ћемо извршити најатрактивнијом, али и најзахтевнијом стазом, где је на пар места постављена сајла као додатно осигурање. Стаза не би требало да представља проблем за планинаре са високогорским искуством. Силазићемо стандардном стазом преко Царевог дола до Трновачког језера, за мало више од 2 сата.

Стаза ка Маглићу, прозорац, Трновачко језеро и врх Маглића – Аутор форографија: Дејан Ристов

Уколико будемо имали добро пролазно време, паузу на језеру ћемо искористити за окрепљење напицима хлађеним у потоку код чувара у ПП Пива, али и за купање. Од језера нас чека 6 km пешачења и успон 300 метара до Пријевора, одакле превозом идемо до планинарског дома у Папином долу (1448 m), где ћемо спавати обе ноћи.

Папин до, сјајна локација за дом и наш камп – Аутор фотографије: Драгана Зиројевић
Папин до, сјајна локација за дом и наш камп – Аутор фотографије: Драгана Зиројевић

Субота (2. јул)

Рано устајање и полазак на пешачење. Паузу за доручак ћемо правити уз пут. Почетни део стазе је преко ливада, са десне стране нам остаје планина Лебршник и фотогенични врх Кук, да би убрзо ушли у шуму и мало стрмијим тереном изашли на Љуботу, где је раскрсница путева – лево за Бојанска врата, десно за Стабанска језера, а право за Велики Витао. По доласку у подножје врха креће константан успон уз прелазак сипара. На врху Велики Витао (2397 m) смо након 6 сати захтевног пешачења и правимо дужу паузу. Силазимо истом стазом и у дому би требало да будемо након 12 сати проведених у планини. Ко буде желео, у повратку ће имати прилику да се на Љуботи одвоји са стазе и оде до Великог Стабанског језера.

Масив Биоча – Аутор фотографија: Горан Стаменковић – Велики Витао
Масив Биоча – Аутор фотографија: Горан Стаменковић – Велики Витао

Тога дана ћемо имати 24 km пешачења и 1440 м успона.

Недеља (3. јул)

Устајање пре свитања, припрема и полазак према нашем циљу, највишем врху Волујка – Велика Власуља (2336 m). Први део стазе је као и претходног дана, а након одвајања на раскрсници у лево, убрзо почиње константан, али технички лак успон до врха. Успон на Волујак је најлакши у овом тројству, али поглед са врха ни мрву не заостаје за осталима. Позиција му је таква да се у круг ређају планине и врхови: Трновачки Дурмитор, Маглић, Трзивка, Врсте, Бубрег, Плочник, В. и М. Витао, врхови Дурмитора и Лебршника.

БМВ - Поглед са Волујка на Маглић и Биоч – Аутор фотографије: Бојан Копривица
БМВ – Поглед са Волујка на Маглић и Биоч – Аутор фотографије: Бојан Копривица

Ко буде ишао на Велику Власуљу, препешачиће 15,5 km, уз 1120 метара успона, а за то ће нам требати око 7 сати.
Повратак до дома, паковање опреме и повратак.
Стаза до врха Маглића је мало захтевнија и пожељно је искуство у пењању по изложеним стенама, а стазе до врхова Волујка и Биоча нису технички, али јесу кондиционо мало захтевније.
Сваки дан је могуће окупати се у једном од три језера у близини стазе: Трновачко (Маглић), Велико Стабанско (Биоч) и Јагодино језеро у близини нашег дома и кампа (удаљено 15-ак минута).

Додатни подаци о акцији

Опрема

Гардероба и обућа (обавезно планинарске ципеле) прилагођена временским условима и боравку на планини преко 2000 m, заштита од сунца, ветра и кише, средства прве помоћи, чеона лампа, храна, 2 л воде. Купаћи, папуче, пешкир… ће добро доћи.
За спавање у дому довољна је врећа за спавање (или уложак), а ко спава у шатору носи комплет опрему за камповање.

Возилом долазимо до дома и кампа, али то не значи да треба понети брдо ствари.

За успон на Маглић је обавезна кацига.

Документација: Лична карта, здравствена, планинарска картица и осигурање.

Храна: У сопственој режији. Понети сву храну од куће, јер нема могућности за додатне набавке. За оне који желе, уз претходну најаву, наш возач ће спремити ручак у петак и суботу.
Планинарски дом поседује струју, тоалет, тушеве са топлом водом, кухињу, вишекреветне собе… У дому сви могу пунити мобилне телефоне, користити кухињу, посуђе, тоалет, туш…
Извор/чесма је поред и у дому – вода је за пиће, а хладне напитке имају у дому.

Смештај: У сопственом шатору. планинарском дому или бунгалову.

Цена

5500 динара. У цену је урачунато: превоз, путарине, ноћење и храна за возача и организациони трошкови.
Таксе и ноћење се плаћају на лицу места.
Ноћење у бунгалову (7,5 евра), дому (5 евра) или шатору (1,5 евра) – по особи/дану. Спаваћемо две ноћи.
Такса за НП Сутјеска (5 евра) и такса за ПП Пива (1 евро).

У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.


Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.


Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

Организатор: ПК Копаоник – Лепосавић

Водичи: Милутин (063510503 ) и Славица Илић

Насловна фотографија Са врха Маглића преко Царевог дола до Трновачког језера – Аутор: Дејан Ристов


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *