Бања Лука – Влашић, Козара, Отомаљ, Јајце, Млинчићи 15. – 18. фебруар 2024.

Бања Лука – Влашић, Козара, Отомаљ, Јајце, Млинчићи 15. – 18. фебруар 2024.
Подели:

Бања Лука – Влашић / Паљеник (1933 мнв) и Влашка Громила (1919 мнв), Козара / Козарачки (Козарски) камен (658 мнв), Отомаљ / Отомаљ (1054 мнв), Јајце, Млинчићи

Четвртак (15. фебруар 2024.):

– Једно возило – Полазак из Новог Сада у 6.00 часова, са паркинга у Подгоричкој улици иза пословне зграде НИС-а.

– Друго возило – Полазак из Панчева, код Дома омладине у 6.45 часова.

– Улазак путника у Београду, код „Сава центра” (улица Владимира Поповића, код улаза који гледа према реци) у 7.30 часова.

Молимо све учеснике да дођу на договорено место десетак минута раније. Наставак путовања ауто-путем према Шиду, а затим преко Бјељине до Бања Луке и нашег смештаја, где стижемо у послеподневним сатима. Након остављања ствари у собе, ко жели, идемо заједно у обилазак Бања Луке (тврђава Кастел, Господска улица, Храм Христа Спаситеља, Ферхадија, центар културних дешавања – Бански двор…). Ноћење.

Петак (16. фебруар): Рани полазак ка Влашићу, до локалитета Галица и планинарског дома, одакле крећемо на пешачење. Влашић је сјајна планина за пешачење у зимским условима, јер су безбедни успони на врхове, одлични видиковци, а не фали снега и прћења.

Влашић – Извор фотографије: vlasic-online.com

Плато Влашића је одлична прилика да сви који имају понесу и користе крпље. Остали ће ићи нашим стопама.

У плану је да се попнемо на највише врхове – Паљеник (1933 мнв) и Влашку Громилу (1919 мнв), а затим одемо на сјајан видиковац – Пакларске стијене, одакле пуца поглед на Травник и његову долину.

Видиковац Пакларске стијене – Аутор фотографије: Аднан Бубало

Повратак до превоза, пауза у дому за иће и пиће, па назад за Бања Луку.

Укупно ћемо имати 800 метара успона и око 16 км пешачења за 8 сати.

Субота (17. фебруар): Дан предвићен за пењање на Отомаљ и његов највиши врх истог имена – Отомаљ (1054 мнв). Стазу од Великог Пливског језера до врха, уз силазак на другу страну до језера Ђол ћемо препешачити за 7 сати, уз пређених 12 км и 700 метара успона. Технички незахтеван успон, али у завршном делу мало јачи нагиб и стене, где треба бити опрезан. Ипак, највише што може да се догоди је упрљана задњица.

Језеро Ђол и Отомаљ – Аутор фотографија: Владимир Тадић

Након пешачења ће нам пријати посета Млинчићима (20 воденица на реци Пливи) и свему што нуди – некад краљевски град Јајце (водопад, тврђава, катакомбе, Бањалучка и Травничка капија, Медвјед кула…). Ангажоваћу локалног туристичког водича да нам што више покаже и каже о Јајцу и његовим грађевинама.

Млинчићи – Извор фотографије: bhdinfodesk.com

Јајце – Са или без снега, увек прелепо – Аутор фотографије: Сандро Нухановић

Још ако у фебруару буду залеђени водопади… Милина.

Повратак у Бања Луку.

Недеља (18. фебруар): И овог пута ћемо се водити ставом – Искористи дан. Дан повратка ћемо испунити одласком на Козару и пешачењем до најатрактивнијег врха, уједно и видиковца – Козарачки (Козарски) камен (658 мнв).

Козарачки (Козарски) камен (658 мнв) – Аутор фотографије: Владимир Тадић

Крећемо од места Рајковићи, а преко Козарачког камена ћемо стићи до Мраковице, излетишта са пар хотела и ресторана, али и познатог споменика Револуцији – у знак сећања на жртве из 2 Светског рата.

Тога дана ћемо препешачити 11 км, уз 700 метара успона, за 4-5 сати.

Повратак за Бања Луку и наставак путовања ка дому своме, где би требало да стигнемо око 23.00 часа.

Опрема: Дубоке планинарске ципеле и гардероба прилагођена временским условима, камашне, заштита од сунца, ветра, кише и снега (крема, наочаре, рукавице, капа), чеона лампа, храна, вода у термосу, средства прве помоћи… Крпље – по жељи.

Документација: Лична карта, осигурање (свако за себе узима) и важећа планинарска картица.

Храна: Боравимо у Бања Луци – у непосредној близини се налазе продавнице, пекаре и ресторани.

Смештај: Три ноћења у апартманима, у Бања Луци.

Цена: 7500 динара. Цена обухвата: превоз, путарине, глупу таксу за аутобусе у БиХ, трошкове возача (храна и смештај) и организационе трошкове.

Три ноћења се доплаћују 35 евра. Ко има родбину, пријатеље… и спава код њих, обавезно напомиње приликом пријаве и нема тај трошак.

Из Новог Сада је обезбеђен превоз уз доплату од 1000 динара.

У цену нису урачунате улазнице за: Национални парк Козара (2 КМ) и у Јајцу за: водопад (2 КМ), тврђаву (4 КМ) и катакомбе (2 КМ). Ко планира да посети све локалитете, платиће укупно 5 евра. Пошто долазимо ван туристичке сезоне, могуће да неће наплаћивати улаз за неки од локалитета.

У случају одустајања, потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер гарантујемо број особа у смештају и плаћамо сваки резервисан кревет.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за потребе других људи.

Напомена: Програм путовања и успона је оријентациони. Организатор задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности ПСС.

Организатор: ПК „Копаоник“, Лепосавић

Водич: Милутин Илић 063510503

Насловна фотографија: Влашић – Аутор фотографије: Владимир Тадић

 


Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *